NEMA VIŠE PRAVOG NOVINARSTVA

tačno.net
Autor 1.2.2014. u 19:22

NEMA VIŠE PRAVOG NOVINARSTVA

Ljudi moji, kakva su ovo vremena došla?! Više se u novinama nema šta pročitati. A nisu bolji ni brojni portali ni televizije. Samo pretresaju neke bezvezarije, a o najvažnijim, životnim pitanjima, ili ne pišu ništa, ili nam daju informacije na kapaljku. A i što napišu, nekako je neubjedljivo, bez dokaza.
Piše: Ivo Kobaš
Evo, na primjer, napišu i pokažu sliku guze četrdesetpetogodišnje Kylie Minogue, (kojoj se, naravno, mi čitaoci trebamo diviti jer takvu, zasigurno, nikada u životu nismo vidjeli niti ćemo vidjeti), a nigdje ne napišu je li ova dama radila kakve kirurške intervencije, ima li u toj guzi silikona ili nema? I kako sad možemo znati koliko se trebamo diviti takvoj ljepoti, jesmo li možda prevareni? Dakle, traljavo urađen posao.
Slikaju Jelenu Karleušu tako da pojma nemaš ima li gaćice ili nema, a kamo li da znaš koje su boje, kog oblika, od kog su materijala i još stotinu podataka koji našim čitaocima trebaju kao zrak koji dišu. Gdje je tu istraživačko novinarstvo koje se toliko spominje? Pravi novinar istraživač bi se uvukao pod suknju, ako treba, i našao odgovor na sva tako važna pitanja za kojima čitaoci vape, a ne samo, uz nekoliko šturih rečenica objavio sliku na kojoj ne vidiš ništa vrijedno pažnje. Zar naša Jelena zaslužuje takvo nipodaštavanje?
A tek kako zapostavljaju onog ljudinu, onog slavuja među pjevačima čiji glas u svakome ko ga čuje probudi neko neopisivo uzbuđenje, a svakoj riječi koju izgovori svi se dive kao da ju je izgovorio pokojni Ajnštajn. Jednostavno, svi ljudski i umjetnički kvaliteti su se stopili u ovom čovjeku. Pogađate, riječ je o Ekremu Jevriću, sa odgovarajućim nadimkom – Gospoda. O njemu u novinama jedva da možete naći poneko slovce, a iz toga nikako ne možete zaključiti je li povalio onu Vendi koja se, ako ne lažu, jednom, istina, nakratko, potpuno otrijeznila. (To bi, također, trebalo istražiti?) I ako jest, je li je povalio zbog onih stotinu eura koje joj je dao, ili iz ljubavi? Kako je moguće da novinari nisu ove detalje istražili? Znaju li oni koje su posljedice takvoga nemara? Jesu li namjerno izostavili te najbitinije činjenice, a pogotovo koliko ima istine u tome da je Obama osobno tražio da se ključne informacije prikriju?
O Severini da i ne pričam! Malo-malo pa nema informacije da je izašla do kioska kupiti žvaku, a na desetine svjedoka ju je vidjelo i spremni su, ako treba, i na sudu to potvrditi. Jednostavno joj ne daju dovoljno prostora u medijima. Novinari su se očito stavili na stranu njenog bivšeg muža Milana koji bi svako malo da vidi njihovog zajedničkog sina. Malo sutra! A stisnuo se pa ne da pola svog imanja Severini, kao da ona nije bila ravnopravna u braku, stipsa od čovjeka! Pa zna li ona šta je ona sve istrpjela zbog njega, mjesecima živeći u braku sa takvim monstrumom, koji je, evo, i danas maltretira tražeći da tako često viđa sina, za bijednu alimentaciju od deset hiljada eura mjesečno, što djetetu ne može biti ni za pelene!? Kad bi ona bila popustljivija, nije isključeno da bi mali Aleksandar nekada s ocem i u Srbiju zavirio, a to je, morate priznati, čak i ako je od Milana, ipak previše! S druge strane, Severina od njega ne može dobiti ni pišljivog boba na ime autorskog honorara, mada stalno sluša njene pjesme. Čak i onaj njen umjetnički film gleda i uživa, i ne pomišljajući da plati, stid ga bilo! A o svemu tome ništa, ili skoro ništa u novinama! Eh, novinari, na kako ste niske grane pali!
Ima važnih tema koje novinari potpuno preskoče, zaobiđu, kao da su opasne po život. Eto, nedavno sasvim slučajno saznasmo kako nikada ništa ne pišu o suprugama nekih poznatih ljudi. Recimo, fanovi Zdravka Čolića pojma nemaju kako izgleda njegova žena, a to je nedopustivo. Pa valjda zaslužuju da im njihov idol pokaže bar neku njenu fotografiju u toplesu, ako je već toliko sebičan pa im ne dozvoljava da joj priđu, opipaju joj sise i provjere jesu li vještačke? Zar u tome ima nešto loše?! A Čola se ušutio ko kurva, a ovamo se pretvara da voli svoju publiku i da bi s njima sve podijelio. Ali, kako rekoh, o tome se ne piše.
Čitaoci su zakinuti i za niz drugih životno važnih informacija. Oni pojma nemaju, recimo, jesu li jučer Perković u njemačkom, Sanader u hrvatskom ili Mišković u srbijanskom zatvoru na vrijeme kakili; je li Stanija, planetarno poznata starleta (to u prevodu znači – gologuza) ponovo slikala svoje sise i pokazala obožavateljima; jesu li svetom Kačavendi lopovi zaista ukrali onolike pare iz dvorca u Bijeljini i čime će sad taj ovosvjetski paćenik plaćati one momke koji se zajedno s njim bore protiv homoseksualaca,  i da ne nabrajam dalje. Ne zna se ni kakve su haljine na jučerašnjem partiju obukle Rozga, Bozga, Bogzna… Ništa od toga nema, a naći ćete na tone tekstova o koje-kakvim glupostima.
Evo, na primjer, pitanja o: nezaposlenosti, korupciji, prezaduženosti, ekonomiji, nauci, kulturi i drugim idiotarijama gotovo u svakim novinama zauzimaju po pola, a negdje i gotovo cijelu stranicu. Kao da to nekoga zanima. Onda neke stupidarije o Tesli, Ajnštajnu, da Vinčiju… Ama koga zanimaju te gnjavaže i pokojnici koji su već davno istrunuli?! Nećemo se valjda vraćati unazad, moramo se živima okrenuti. Da je Bog želio da gledamo unazad, stvorio bi nam oči na potiljku, a ne na licu!

I mi želimo u Evropu!? Sa ovakvim novinarima i novinarstvom!? Nema šanse! I Balkan je za nas previše.

Tagovi:
tačno.net
Autor 1.2.2014. u 19:22