Nesposobna vlada KS uništava ZOI 84

tačno.net
Autor 2.7.2014. u 11:35

Nesposobna vlada KS uništava ZOI 84

Naša stranka podržava zahtjeve radnika ZOI 84 za isplatom neisplaćenih plata. Međutim kao i u drugim javnim preduzećima koja su u vlasništvu Kantona Sarajevo, sindikati  protestuju kada kasne plate, a šute kada vladajuće koalicije u njihovim firmama otvaraju nepotrebna radna mjesta da bi uhljebili svoje pristaše. Naša stranka podsjeća da ni u ZOI 84, preduzeću čiji su radnici u štrajku od 23. juna, sindikat nije reagovao kada je u samo jednoj godini primljeno 100 novih radnika.

Otkako traje agonija ZOI 84, uposlenici su uvijek bili skloniji da vjeruju slatkorječivim predstavnicima skupštinske većine koji su im pred kamerama obećavali sve – i upravo zato nisu dobili ništa.

Poslanici Naše stranke u Skupštini KS na vrijeme su upozoravali da su ova i prethodne kantonalne vlade prepustile ovo preduzeće nesposobnim upravama, a radnike ostavili na cjedilu. “Da bi ZOI 84, koji upravlja sa nekoliko najvrednijih lokacija u Sarajevu, postao generator razvoja masovnog sporta i turizma u kantonu, i da bi se izbjegao scenarij stečaja koji je sve izvjesniji u Grasu, potrebno je odmah poduzeti sljedeće:

1. Izraditi sistematizaciju radnih mjesta usklađenu sa stvarnim potrebama preduzeća, i raskinuti saradnju sa stotinjak radnika koji su bez plana i konkursa primljeni u radni odnos u posljednje tri godine.

2. Pripremiti javno-privatno partnerstvo u kojem bi Kanton Sarajevo uložio postojeću infrastrukturu, a privatni partner neophodan kapital za razvoj Bjelašnice, Igmana, bob-staze na Trebeviću i Zetre.

Samo na taj način može se Sarajevo pretvoriti u centar sportskog turizma, s olimpijskim lokalitetima koji građanima nude nešto više od mjesta za roštilj svakog Prvog maja”, rekao je Edin Forto, član Regionalnog odbora Naše stranke Sarajevo.

tačno.net
Autor 2.7.2014. u 11:35