Nihad Uk: Izbjegavajući susret s gradonačelnikom Istanbula, Skaka sramoti Sarajevo

 Naša stranka
Autor 27.12.2019. u 13:39

Nihad Uk: Izbjegavajući susret s gradonačelnikom Istanbula, Skaka sramoti Sarajevo

Foto: Arhiv

U posjeti Sarajevu je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu. Dočekao ga je kantonalni premijer Edin Forto, ali ne i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Nihad Uk, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću, Skakinu odluku da se ne susretne s Imamogluom smatra skandaloznom:

„Da je Erdoganov kandidat na izborima u Turskoj postao gradonačelnik Istanbula, Abdulah Skaka bi se sigurno susreo s njim. S obzirom na to da se radi o Erdoganovoj opoziciji, Skaka to ne smije. Sramotan je takav nedostatak političke slobode kod gradonačelnika Sarajeva i licemjerno je da on ikad više govori o Sarajevu kao slobodarskom gradu jer radi sve da ga učini zatvorenim za sve slobodoumne ljude. Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu i istovremeno jedan od najvećih prijatelja Sarajeva. Imali smo sreću da u Kantonu nije na vlasti SDA, Erdoganova produžena ruka u BiH, pa ga je premijer Kantona mogao primiti. Da je kojim slučajem SDA na vlasti, imali bismo slučaj da gradonačelnik Istanbula boravak u Sarajevu provede bez ijednog službenog susreta. U tom slučaju izgubili bismo trajno prijateljstvo Istanbula.

Ovdje se mora podsjetiti na niz skandala koje je Gradska uprava imala prema turskim državljanima koji nisu po Erdoganovoj mjeri. Orhan Pamuk, turski nobelovac, nije izabran za počasnog građanina Sarajeva, a Aliju Lafciogluu, profesoru matematike, zaslužnom za mnoge uspjehe naših srednjoškolaca na međunarodnim takmičenjima, oduzeta je plaketa Grada zbog neosnovane sumnje da je blizak pokretu Fethulaha Gulena. S ovim se mora prestati. Ako Erdogan nekog smatra svojim neprijateljem, to ne znači da je ta osoba neprijatelj Sarajeva i gradska uprava te ljude ne smije tako tretirati. Sarajlije i Sarajke neće biti ničiji podanici, pa ni Erdoganovog režima. Nastavit ćemo gajiti prijateljski odnos prema svakom ko se nije ogriješio o Sarajevo, a to gradonačelnik Imamoglu sigurno nije.“

 Naša stranka
Autor 27.12.2019. u 13:39