Nihad Uk: Uraditi registar nelegalnih objekata u općini Centar dostupan javnosti

Naša stranka
Autor 23.10.2019. u 14:58

Nihad Uk: Uraditi registar nelegalnih objekata u općini Centar dostupan javnosti

Foto : NS

Rušenje nelegalnog objekta u izgradnji u sarajevskom naselju Gorica jučer je uznemirilo građane tog naselja, ali i pokrenulo niz kritika u javnosti. Kritike su upućene na selektivnost pristupa problemu nelegalne gradnje u općini Centar.

S tim u vezi oglasio se i Nihad Uk, vijećnik Naše stranke u Općini Centar: „Jučerašnje rušenje kuće u izgradnji sa zakonskog aspekta nije problematično. Kuća sigurno nije imala potrebne dozvole. Međutim, javnost je pravilno detektovala u čemu je problem. Prije desetak dana pojavili su se, naprimjer, medijski napisi o nelegalnoj gradnji višespratnog objekta u centru grada. Ni vlasnik niti iko iz općine nije se potrudio da javnosti pokaže potrebne potvrde za gradnju kako bi otklonili sumnje ukoliko je gradnja legalna. Pa čak i da nije tog objekta, svi znamo da Općina Centar ima veliki problem s nelegalnom gradnjom. Na kraju krajeva, jedno od obećanja načelnika Ajnadžića kad je izabran bilo je ozbiljno suočavanje s ovim problemom.

Ono što je dosad urađeno je minorno i može se reći dvolično. Uklonjeno je nekoliko kioska i jučer jedna kuća u izgradnji, koja pripada romsoj porodici, slabog imovnog statusa. Socijalni status, činjenica je, ne smije biti prepreka za provođenje zakona u ovoj oblasti, ali isto tako on ne smije biti ni nečija privilegija za neprovođenje istog tog zakona. Da bi cijeli ovaj proces bio transparentniji, na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća podnijet ću inicijativu da se uradi registar nelegalno izgrađenih objekata i onih koji su izgradnji s jasnim naznakama šta je urađeno po pitanju bilo njihove legalizacije ili uklanjanja. Ako je ovoj općinskoj administraciji na čelu s načelnikom Ajnadžićem zaista stalo da se suoče s ovim problemom, to bi bio jedan mali korak ka otklanjanju sumnji u iskrenost njihove namjere. Ovako sve djeluje suviše selektivno i samim tim kao stvaranje privida da se uvodi neki red u ovu oblast.“

 

Naša stranka
Autor 23.10.2019. u 14:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija