Nije sve tako sivo: Brašno za 50 posto jeftinije, uskoro i cijene hljeba niže

tačno.net
Autor 21.7.2013. u 06:12

Nije sve tako sivo: Brašno za 50 posto jeftinije, uskoro i cijene hljeba niže

U Bosni i Hercegovini, u moru visokih cijena osnovnih životnih namirnica, potrošače su iznenadile nove cijene brašna.

Pad cijene ovog proizvoda je i do 50 posto te, za razliku od ranijih 25 maraka, za 25 kilograma brašna plaćat će se 14 KM.

Sunčani dani

S obzirom na ovako veliko pojeftinjenje, očekuje se uskoro i pojeftinjenje hljeba i pekarskih proizvoda. Proizvođači brašna kazuju da je urod pšenice ove godine veći nego  u posljednjih šest godina. Nije bilo mrazeva, grada, a tokom žetve bilo je dosta sunčanih dana. Stoga je neophodno tu pšenicu pohraniti u silose, ali najprije treba potrošiti ranije zalihe. Stoga će bukvalno biti rasprodaja brašna.

Kada se dogodi da pšenica i zvanično na berzi drastično pojeftini, neminovno se postavi pitanje bi li mogla padati i cijena hljeba. Mensud Lakota, direktor potrošačke zadruge “Euro BiH”, nije optimista, jer smatra da će proizvođači pekarskih proizvoda alibi za nesnižavanje cijena potražiti u rastu cijena energenata, vode…

– Sve će se to kalkulirati. Nekako proizlazi da je brašno sve manje bitan činilac u maloprodajnoj cijeni hljeba. Ne pamtim da je ikada poslije pojeftinjenja pšenice i brašna uslijedilo i drastično pojeftinjenje hljeba. Ipak, to treba očekivati, a prvo će to uraditi privatne pekare radi konkurentnosti – kaže Lakota.

Reakcija pekara

Rod pšenice u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, BiH je i iznad očekivanja, a Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, za “Avaz” je kazala da potrošači vrlo brzo očekuju reakciju iz pekarske industrije.

– Očekujemo niže cijene hljeba prvenstveno zbog onoga što je priroda ove godine učinila. Pšenice nikada nije bilo više, a mi ćemo kroz udruženja praviti pritisak na njih. Nije korektno da samo pojedinci osjete blagodati prirode, i krajnji potrošač mora osjetiti dobar urod pšenice – kaže Bulić.

 

Cijene brašna (25 kilograma) u avgustu

2009.    15 KM
2010.    20 KM
2011.    22 KM
2012.    23 KM
2013.    14 KM

Dnevni avaz

Tagovi:
tačno.net
Autor 21.7.2013. u 06:12