Nikšić i Komšić: Dodjeljivanje priznanja osuđenicima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti predstavlja civilizacijski sumrak vlasti ovog entiteta

tačno.net
Autor 25.10.2016. u 12:03

Nikšić i Komšić: Dodjeljivanje priznanja osuđenicima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti predstavlja civilizacijski sumrak vlasti ovog entiteta

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte Nermin Nikšić i Željko Komšić, u zajedničkoj izjavi su osudili dodjeljivanje priznanja Narodne skupštine Republike Srpske osuđenicima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti (Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić, Nikoli Koljeviću…), prenosi Fena.

– Krajnje je vrijeme da sve snage koje baštine antifašizam, humanizam, demokratiju i ljudska prava u BiH ujedine i zajedno krenu u obračun sa snagama koje veličaju zločine i njihove inspiratore i počinioce. Sutra može biti kasno, izjavili su.

Poziv predstavnicima EU, SAD, UN…

Nikšić i Komšić pozivaju predstavnike Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih nacija, OSCE-a i visokog predstavnika u BiH da zajedno, hitno i bez ikakvih kalkulisanja, osude ovakvo djelovanje vlasti u entitetu Republika Srpska te momentalno obustave svaki vid saradnje s njenim čelnicima sve dok ne odustanu od veličanja ratnih zločinaca.

Ako zvanični Beograd uistinu želi graditi prijateljske odnose s BiH, mora se jasno ograditi od ovakvog ponašanja, smatraju lideri SDP-a i DF-a te poručuju da će se, u suprotnom, vlasti Srbije ponovno pozicionirati kao saučesnici u daljnjoj razgradnji mira i suživota u BiH.

– Dodjeljivanje priznanja osuđenicima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti predstavlja civilizacijski sumrak vlasti ovog entiteta.

Ovim činom, po ko zna koji put, vrijeđaju se žrtve pobijene uime velikosrpskog projekta koji i dalje živi u entitetu Republika Srpska.

Istovremeno, na ovaj način baca se ljaga i na srpski narod kojem se ratni zločinci žele nametnuti kao vrhunski moralni autoriteti, što je nezabilježen slučaj u povijesti ljudskog roda, naveli su Nikšić i Komšić.

Budućnost BiH nije moguće graditi na ovakvim temeljima, politika koja je spremna nagrađivati ratne zločince ne može imati bilo kakav legitimitet da vodi bilo kakve procese, dodaju lideri SDP-a i DF-a.

Poručuju da će se prema takvoj politici i njenim predstavnicima odnositi s najvećim prezirom jer ništa drugo s takvim ljudima nije moguće.

Inspiratori mržnje

Ispod je svakog ljudskog dostojanstva, a kamoli političke i diplomatske kulture, održavati odnose i kontakte s osobama koje daju priznanja kreatorima genocida u Srebrenici, inspiratorima mržnje i odgovornima za smrt desetina hiljada nevinih ljudi u BiH.

Političke partije koje vode Nikšić i Komšić i dalje će dosljedno i bez kompromisa istrajavati na temeljnim vrijednostima BiH – jedinstvu države, jednakopravnosti svih naroda i građana, osudi svih ratnih zločinaca i, što je najvažnije, poništavanju rezultata genocida i ratnih zločina, poručili su Nikšić i Komšić u zajedničkoj izjavi.

Drugačija BiH jednostavno nije moguća i to svi treba da znaju, zaključili su, prenosi Oslobođenje.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa također, oštro osuđuju odluku Skupštine RS-a da dodjeli zahvalnice osuđenim ratnim zločincima i smatraju da je ovo direktan udar na istinu i pravdu te pokušaj da namjerno vrijeđaju žrtve.

“Dobitnici zahvalnica, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Nikola Koljević, su osuđeni pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu za genocid, zločine protiv covječnosti i kršenje međunarodnog humanitarnog prava nad Bošnjačkim i Hrvatskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ovaj potez je jedan u niz odluka RS-a da oživi ratnu političku retoriku iz 90-ti i nastavi sa državnim udarima na Bosnu i Hercegovinu te da opravda nelegalni referendum koji je održan uprkos odluke Ustavnog suda BiH. Isto tako, ovo je eksplicitan i institucionalan primjer negiranja zločina i veličanje zločinaca kao i negiranja demokratskih principa koji su osnovani na temelju ljudskih prava. Da bi Bosna i Hercegovina i naše društvo se suočilo sa prošlošću i fokusiralo na budućnost te BiH postala članica EU-a, važno je da se svi napori okrenu ka osuđivanju ovakvih i sličnih odluka. Prihvatanje demokratskih principa na kojim je i sama EU osnovana je jedan korak ka spriječavanju RS-a da ruši Bosni i Hercegovinu i slavi osuđene ratne zločince.

Zabrinjavajuće je da se fašistička retorika prihvata kao svakodnevnica i da nismo naučili od Drugog svjetskog rata, pogotovo način na koji je Njemačka prihvatila svoju odgovornost. Do sad nikome nije palo na pamet da nagradi osuđene ratne zločince procesuirane tokom Nurnberski procesa, kao npr. Goebbels, ili Hitlerovog establišmenta a da nespominjemo Hitlera.

Ova ceremonija je nagradila zločin i zločince i kao takva je pokazala da je saučesnik u žločinu koji zahtjeva oštru osudu. Iz tog razloga zahtjevamo da Skupština RS-a povuče ove zahvalnice i javno se izvine građanima Bosne i Hercegovine jer oni znaju da su dobitnici osuđeni ratni zločinci i da su te činjenice zabilježene i da ih niko nemože izbrisati iz historije”, stoji u priopćenju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa.

tačno.net
Autor 25.10.2016. u 12:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija