Noć u Muzeju: Noć nauke i aktivizma

tačno.net
Autor 14.4.2016. u 19:42

Noć u Muzeju: Noć nauke i aktivizma

250 učenika i nastavnika iz cijele BIH učestvuje u programu prve Noći u Muzeju: Noći nauke i aktivizam

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država i partnerima projekta Zemaljskim Muzejom BIH i Ornitološkim društvom Naše ptice najavljuje Noć u Muzeju: Noć nauke i aktivizma, edukativno-zabavni za učenike osnovnih i srednjih škola.

Početak programa planiran je za petak, 15.04.2016. u 18:00 sati, u prostorijama Zemaljskog muzeja BIH. Učesnicima će se na otvaranju obratiti Nj. E. Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, te predstavnici organizatora i partnera.

Specijalna gošća programa je Nagin Cox, voditeljica NASA laboratorije za istraživanje planete Mars koja će prezentacijom „Usudite se činiti moćne stvari: Putovanje na Mars“ otvoriti istraživački dio programa.

Svi predstavnici medija su dobrodošli da prisustvuju ovom događaju.

Noć u muzeju redovna je aktivnost mnogih muzeja u svijetu i reflektira osnovne principe muzejske pedagogije. Pod sloganima „Kultura za sve“ i „Od muzejskog hrama do mjesta učenja“ od 70.ih godina prošlog stoljeća zagovara se polivalentna funkcija muzeja koja podrazumijeva da muzeji, uz to što su izložbeni prostori, mogu funkcionirati i kao mjesta za učenje, igru, istraživanje i ispitivanje.

U našoj prvoj Noći u Muzeju učenici će prolaziti različite istraživačke laboratorije Škole prirodnih i Škole društvenih nauka. Oni će se baviti restauracijom, izradom makete, tkanjem, arheološkim iskopavanjima i noćnim promatranjem ptica, a muzej će istraživati kroz potrage za blagom u sekcijama Šume, Morski svijet i Arheologija. Svoj rad dokumentuju u Istraživačku bilježnicu na osnovu koje će im po završetku programa biti izdati certifikati Istraživača juniora – za učenike osnovnih škola i Istraživača seniora – za učenike srednjih škola.

tačno.net
Autor 14.4.2016. u 19:42

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija