Novi zahtjevi privrednika: Pomjeranje roka za plaćanje PDV-a i smanjenje dnevne zatezne kamatne stope?!

Amela Sačić
Autor 6.7.2017. u 16:42

Novi zahtjevi privrednika: Pomjeranje roka za plaćanje PDV-a i smanjenje dnevne zatezne kamatne stope?!

Izjašnjavanje o pomjeranju roka za plaćanje PDV-a i smanjenju dnevne zatezne kamatne stope zatraženo je od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kroz poslaničko pitanje koje je danas uputio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović.

Ova inicijativa pokrenuta je nakon što se Uprava negativno očitovala o pitanju izmjena Zakona o PDV-u u dijelu koji se odnosi na načine plaćanja PDV-a.

Prvobitno se inicijativom tražilo uvođenje plaćanja PDV-a po naplaćenim umjesto izdatim računima, a nakon što je Uprava odgovorila da za to trenutno nema dovoljno administrativno-tehničkih kapaciteta, te da su potrebna dodatna zapošljavanja osoblja, Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo je inicijativu da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri sa 10. na posljednji dan u mjesecu, ali i smanjenje dnevne zatezne kamate za kašnjenje u plaćanju PDV-a sa 0,04% na 0,02%. Inicijativu je, kao i ranije,  u poslaničke klupe prenio poslanik Saša Magazinović.

Više od 30.000 privrednika koji traže izmjene Zakona ističu da se kreditno zadužuju kako bi platili PDV na vrijeme, ali i da je dnevna zatezna kamatna stopa toliko visoka da im se više isplati podići kredit u banci i platiti PDV državi, nego kasniti sa plaćanjem PDV-a državi, jer je kamatna stopa na bankovni dug niža.

Za dvije tražene izmjene u PDV sistemu, nije potrebno dodatno vrijeme, osoblje, niti drugi resursi.

Privrednicima se mora pomoći i na privrednom razvoju se mora intenzivnije raditi. Svako izbjegavanje intenzivnijeg angažmana za rješavanje nagomilanih problema u privredi, a naročito kada govorimo o malim privrednicima je neprihvatljivo i nije ni čudo da privrednici već sada pitaju šta bi se desilo da oni bojkotuju plaćati PDV na samo dva mjeseca.

Šta bi se zaista desilo trebaju se zapitati i svi koji mogu doprinijeti poboljšanju situacije u privredi jer su i mnoge europske zemlje, i to mnogo razvijenije od BiH, u slučaju roka za plaćanje PDV-a manje stroge nego što je to slučaj u BiH. Pa je tako rok za plaćanje za one privrednike koji nisu u sistemu plaćanja PDV-a po naplaćenim računima, duži. Na primjer, do 15. u mjesecu za prethodni mjesec u Austriji i Srbiji, do 20. u Belgiji, Hrvatskoj i Mađarskoj, do 25. u Poljskoj i Rumuniji, do zadnjeg dana u mjesecu u Sloveniji i Grčkoj itd. Poreski period za koji se PDV obračunava i plaća u nekim je zemljama i duži od mjesec dana, pa je tako privrednicima dodatno olakšano jer je i sam rok za plaćanje PDV-a duži.

Institut za razvoj mladih KULT će i dalje zajednički sa privrednicima insistirati na uvođenju plaćanja PDV-a po naplaćenim umjesto izdatim računima za malu privredu, ali i izmjeni roka, te smanjenu zatezne kamate kao prvog koraka u procesu. Institut je voljan surađivati i sa Upravom i svim drugim nadležnim institucijama kako b se napravile izmjene koje su neophodne za razvoj privrede i stvaranje novih radnih mjesta u zemlji u kojoj imamo više od pola miliona nezaposlenih, u kojoj se preduzeća svakodnevno zatvaraju i u kojoj ne postoji želja već strah od pokretanja vlastitog biznisa.

Amela Sačić
Autor 6.7.2017. u 16:42

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija