Novinarki SB Nidžari Ahmetašević nagrada UNICEF-a za doprinos promociji prava djeteta 2014.

tačno.net
Autor 11.12.2014. u 22:54

Novinarki SB Nidžari Ahmetašević nagrada UNICEF-a za doprinos promociji prava djeteta 2014.

Foto: Almin Panjeta

Novinarka ‘Slobodne Bosne’ Nidžara Ahmetašević dobitnica je godišnje nagrade za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta 2014. za novinski tekst objavljen u štampi koja joj je dodijeljena u Zgradi UN-a u Sarajevu povodom 68. rođendana UNICEF-a.

Nidžara je nagrađena za tekst o problemima sa kojima se susreću djeca Konjević Polja a koji je objavljen u ‘Slobodnoj Bosni’.

“Živimo u zemlji gdje se sve politizira i gdje političari čak i djecu zloupotrebljavaju za svoje ciljeve. Zbog toga trebamo pisati o problemima sa kojima se susreću djeca u ovoj zemlji, i boriti se za ljudska prava”, kazala je prilikom dodjele nagrade.

Osim za novinski tekst u štampi, dodijeljene su i godišnje nagrade za novinski tekst na internetu, televiziji i radiju za 2014. a dobili su  ih Katarina Panić (web), Lejla Andrejaš (RTV USK) i Emil Karamatić (BH Radio 1). Specijalna priznanja u istim kategorijama dobili su Nikola Vidaković (Nezavisne Novine), Ana Kotur (portal Ukljuci.in), Adisa Ajdaslić (BHT1) i Velida Kulenović (Radio Federacije).

Nagrade i posebna priznanja dobitnicama i dobitnicima su uručili predstavnik UNICEF-a za BiH Ayman Abu Laban i predsjednik ovogodišnjeg žirija i dobitnik nagrade za prošlu godinu Dragan Bursać.

Gosti dodjele bili su oni zbog kojih sve i postoji: djeca – sretne dobitnice i dobirnik natječaja Zid dječijih želja i zahtjeva Dea Nurkić, Zana Falan i Armin Ćosić koji su ovom prilikom pročitali i svoje želje i zahtjeve.

„Želim da mogu iznijeti svoje mišljenje a da mi se ne smiju i prihvate me ozbiljno. Odrasli ne žele da nas shvate, kažu ‘mala si šta ti znaš’, želim da ne bude tako… Nadam se da ću svoje želje i ostvariti i da ne tražim puno“, kazala je Zana Falan, a Armin Ćosić odrasle je pozvao da se bar na pet dana sjete kako je biti dijete:

„Sjetite ste šta niste imali, pa se potrudite da to djeca imaju danas, sjetite se i onog što ste imali pa se potrudite da to imaju i današnja djeca. Budite djeca, za djecu današnjice!“, poručio je.

„Želim da sva djeca imaju ista prava, drugo, želim postati glumica ili doktorica za oči, i treće, želim da pomažem djeci u Africi, da imaju ono što imamo i mi, da mogu jesti i piti, da imaju igračke“, poručila je na rođendan UNICEF-a Dea Nurkić.

Poseban fokus novinarskih nagrada u 2014. godini bila je 25. godišnjica Konvencije o pravima djeteta, a nagrade se dodjeljuju za priče objavljene u skladu sa etičkim smjernicama izvještavanja o djeci.

“Danas obilježavamo 68. godišnjicu UNICEF-a, ali je bitno napomenuti i da je ovo godina u kojoj obilježavamo 25 godina Konvencije o pravima djeteta, jedne od najbitnijih konvencija na svijetu koju su usvojile sve zemlje svijeta osim jedne, i kojom su se sve te zemlje obavezale da će im prava svakog djeteta biti na prvom mjestu i da će voditi adekvatnu brigu o svoj djeci”, kazao je Abu Laban.

“Uloga medija u promociji dječijih prava je velika, i zato smo sretni da ste svi vi danas tu. Danas možemo zamisliti, ne sanjati, da sva djeca sa ili bez poteškoća imaju ista prava, da sva djeca svijeta žive bez patnji i trauma kakve danas proživljavaju djeca Sirije, Palestine ili Centralne Afrike koja se bore sa ebolom. Zamislimo svijet gdje će djeca živjeti bez nasilja. To što smo svi ovdje danas zajedno pokazuje da mi sve to ne da samo možemo zamisliti, već i da možemo raditi na tome da djeca žive u boljem svijetu”, kazao je Ayman Abu Laban.

U ovogodišnjoj konkurenciji se nalazilo 48 novinara sa prijavljenih više od 75 radova. Nagrade će biti dodijeljene u četiri kategorije: za novinski tekst u štampi, na internetu, televiziji i radiju. Ove godine, članovi žirija su: Dragan Bursać (predsjednik žirija i dobitnik nagrade za najbolji novinarski tekst na internetu u 2013. godini), Martina Krišto-Antelj (BHRTV, dobitnica nagrade za najbolji tv prilog u 2013. godini), iskusni novinari Željko Bajić (BH radio 1), i Alema Kazazić (FTV), predstavnici roditelja i nevladinih organizacija za promociju prava djeteta, Tatjana Spasojević (UG «Sunce») i Zehra Selman (NVO «Naša djeca»), kao i Nineta Popović iz UNICEF-a.

SLobodna Bosna

tačno.net
Autor 11.12.2014. u 22:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija