Novo vještačenje: Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći kako je ranije opisano

tačno.net
Autor 15.11.2019. u 15:11

Novo vještačenje: Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći kako je ranije opisano

Saobraćajna nesreća iz februara 2016. u kojoj je Dženan Memić zadobio povrede usljed kojih je podlegao sedam dana kasnije nije se desila na način opisan u spisima prvobitnog suđenja, nalaz je novog vještačenja koje su sačinili vještaci centra Zenit iz Banja Luke.

Koordinator vještačenja, ovlaštena osoba Centra Zenit, Dragan Savić, pojasnio je danas na ročištu u Sarajevu kako je tim vještaka analizirao okolnosti saobraćajne nesreće koja se desila 8. februara 2016. godine, a prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Tim vještaka saobraćajne, mašinske i medicinske struke, pojasnio je Savić, posjetio je mjesto nesreće te sačinio softversku simulaciju nesreće u skladu s pretpostavkama, analizama.

“Ova saobraćajna nesreća nije se desila na način opisan način u spisima. Nema dovoljno dokaza koji bi se mogli dovesti u međusobni odnos da je došlo do kontakta pješaka i vozila. Mjesto kontakta pješaka i vozila nije utvrđeno na mjestu nesreće. Pješak je trebao biti u poskoku 10 centimetara da bi nastala takva oštećenja na vozilu. Povrede na pješaku ne mogu se u cjelosti dovesti u vezu s povredama koje se dešavaju u ovakvom vidu sudara vozila s pješacima. Nisu fiksirani tragovi na odjeći pješaka s tragovima na tlu na mjestu nesreće”, kazao je vještak Aleksandar Jefić, magistar saobraćajne struke.

U svom vještačenju Jefić je kazao kako je pretpostavka da se kombi koji je učestvovao u nesreći kretao brzinom 47 kilometara na sat, dok su se pješaci kretali brzinom između 5 i 8 kilometara na sat. Saobraćajni vještak pojasnio je da se nesreća mogla izbjeći 1,1 sekundu prije kontakta s pješacima.

Pješaci su, dodao je Jefić, u izjesnom trenutku izvršili naglu promjenu skretanja ulijevo.

Za današnje ročište u Kantonalnom sudu u Sarajevu vladalo je nezapamćeno interesovanje građana i medija, pa su uposlenici suda morali unijeti dodatne klupe za sjedenje.

Novo vještačenje u predmetu “Dženan Memić” naloženo je u julu ove godine kada je počeo ponovljeni sudski postupak prema drugostepenom rješenju Vrhovnog suda FBiH kojim je ukinuta oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferović.

Tada je Tužilaštvo BiH najavilo da pokreće istragu te je održano više sastanaka na kojima su prisustvovali glavna tužiteljica Gordana Tadić, otac ubijenog Dženana, Muriz Memić i advokat Ifet Feraget.

Porodica Memić od početka suđenja tvrdi da je Dženan ubijen iako su u ranijem postupku Seferovići oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je 22-godišnjak zadobio teške povrede uslijed kojih je preminuo nakon nekoliko dana.

klix.ba

tačno.net
Autor 15.11.2019. u 15:11