Obamine poruke su važne za BiH

tačno.net
Autor/ica 26.9.2013. u 10:48

Obamine poruke su važne za BiH

NEW YORK – Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i i Hercegovine i ministar vanjskih poslova te zemlje Zlatko Lagumdžija ocijenio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) veoma važnim poruke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Baracka Obame upućene u utorak navečer sa govornice Generalne skupštine UN-a, govoreći o ratu i zločinima u Siriji.

Trebamo li zaista prihvatiti da je svijet nemoćan pred Ruandom ili Srebrenicom, upitao se predsjednik Obama.

”Poruka predsjednika Obame je veoma važna za nas. On je našao za potrebno da na jednom vrlo bitno mjestu kaže ono što i mi trebamo ponavljati, a to je da se Srebrenica nikome ne ponovi! Da izrazimo nadu da će svijet biti drugačiji i da se nigdje neće dozvoliti Srebrenica. Srebrenica je opomena, simbol, Srebrenica je svjetionik kako se takvo zlo nikome i nikad na ovom svijetu ne bi ponovilo ”, poručio je Lagumdžija u telefonskom razgovoru za AA iz New Yorka.

Na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, Lagumdžija je imao odvojene susrete sa potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom Evrpske unije (EU) za vanjsku politiku Catherine Ashton, ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williamom Hagueom, zamjenicom premijera i ministricom vanjskih poslova Republike Italije Emmom Bonino, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carlom Bildtom, ministrom vanjskih poslova Republike Fınske Erkkijem Tuomiojom i generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjørnom Jaglandom i tom prilikom ih informirao o predstojećim aktivnostima u vezı sa presudom u slučaju ”Sejdić-Finci”

”Tražio sam da se Evropska komisija (EK) i EU aktivnije uključe u pomoć BiH, da se dođe do dogovora u implementaciji presude u slučaju ”Sjedić-Finci”. To je važan segment”, dodao je.

Lagumdžija je za AA potvrdio da će zvaničnici zemalja zapadnog Balkana danas razgovarati o inicijativi ministra vanjskih poslova Crne Gore Igora Lukšića za formiranje parlamentarne skupštine zapadnog Balkana, te, u skladu s tim, i o zajedničkom djelovanju.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore je zemljama na koje se inicijativa odnosi, već je uputilo tzv. “non paper”, kao polazni dokument o konstituiranju “balkanske šestorke“ ili skraćeno G6. U sastavu tog tijela trebali bi biti Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija, iako su analitičari skeptični prema toj inicijativi.

Lagumdžija je potvrdo da je na tu temu već razgovarao sa ministrom Lukšićem i novim šefom diplomatije Albanije Ditmirom Bushatijem.

”Razgovarali smo o tome kako da ta inicijativa bude nešto što se neće sudarati sa drugim inicijativama. To nije inicijativa koja treba da institucionalno zamijeni bilo što. Treba uključiti više zemalja poput, Hrvatske, Slovenije, Turske, Rumunije… Ja vidim to kao praktičnu inicijativu koja bi trebala da se oslanja na nekakve konkretne projekte. Ako možemo da zajedno priđemo EU, da dobijemo neka sredstva za saobraćajno povezivanje naših zemalja, mislim, dakle, na projekte tog tipa, ta inicijativa ima smisla”, istakao je Lagumdžija.

Dodao je kako će nakon današnjeg sastanka predstavnici zemalja zapadnog Balkana biti bliži ”zajedničkim zahtjevima u svakom slučaju”.

”Saradnje u regionu nikad nije dosta. Ovo nije pokušaj stvaranje novog državnog konstrukta, to nema veze sa istinom i niko pametan na tome ne radi. Vjerujem da se radi o novoj inicijativi koja će, nadam se, biti uspješna u konkretnim projektima infrastrukture, jačanja evropskih kapaciteta… No, vrijeme će pokazati”, zaključio je Lagumdžija.

Lagumdžija je u New Yorku učestvovao na Sastanku na visokom nivou o sprečavanju seksualnog nasilja u konfliktu i sastanku Kontakt grupe Organizacije islamske saradnje za Bosnu i Hercegovinu.

Upriličeni su odvojeni bilateralni sastanci ministra Lagumdžije sa ministrom vanjskih poslova Lukšićem, ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Elmarom Mammadyarovom, ministrom vanjskih poslova i ministrom za pravo Republike Singapur Kasiviswanathanom Shanmugamom, ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Libije Mohamedom Abdulazizom i ministrom vanjskih poslova Kraljevine Bahrein, šeikom Khalidom bin Ahmedom bin Mohammedom Al Khalifom, na kojıma se razgovaralo o ekonomskım pıtanjıma.

 Anadolija

tačno.net
Autor/ica 26.9.2013. u 10:48