ODIGRANA PREDSTAVA “FENIČANKE, MATERIJALI“, SUTRA PERFORMANS “HOMO SAPIENS“

tačno.net
Autor 21.12.2014. u 19:25

ODIGRANA PREDSTAVA “FENIČANKE, MATERIJALI“, SUTRA PERFORMANS “HOMO SAPIENS“

Program Undiplomatic art Internacionalnog teatarskog festivala MESS, koji ima za cilj promociju angažirane umjetnosti koja se konfrontira sa političkim, historijskim i drugim društvenim tabuima, nastavit će se u ponedjeljak, 22. decembra, performansom Igora Vrebca “Homo Sapiens“, koji će početi u 20 sati u Kamernom teatru 55, a ulaz za sve posjetioce i posjetiteljke je slobodan. Undiplomatic art sinoć je na istom mjestu otvorila predstava Darka Cvijetića, “Feničanke, Materijali“.

 

U okviru Undiplomatic art-a održava se i program “Gender Trouble“, a publika će sutra imati priliku da pogleda performans “Homo Sapiens“ koji se bavi rodnim stereoptipa. Igor Vrebac je jednom prilikom ušao metro i shvatio da iz straha od predrasuda koje bi ljudi o njemu mogli imati, smanjuje muziku koja se čuje iz njegovih slušalica- Beyonce. «Homo sapiens» propituje društveno zadane kriterije «normalnosti», te kako svi odabiremo, prihvatamo ili odbijamo svoj rodni identitet. «Homo sapiens» je ove godine vrlo uspješno odigran i na amsterdamskom Fringe Festivalu.

Ističući veliko zadovoljstvo reakcijom sarajevske  publike,, režiser predstave “Feničanke, Materijali“, Darko Cvijetić, naveo je kako mu je veoma drago što je predstava imala svoju premijeru u Sarajevu. Istakao je da je umjetnička razmjena neophodna i da bi volio da se češće ostvaruje, te da bi potencijalna saradnja na kreiranju predstave između umjetnika i umjetnica iz Sarajeva i Prijedora bila sljedeći logičan korak.

Zahvaljujući Undiplomatic art programu Internacionalnog teatarskog festivala MESS u protekle tri godine su održane mnogobrojne projekcije filmova, promocije knjiga, koncerti te igranja predstava umjetnika/ica iz cijelog regiona.

tačno.net
Autor 21.12.2014. u 19:25