Odluka Suda potvrdila: Djeca iz Konjević Polja imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta

tačno.net
Autor 5.6.2014. u 13:46

Odluka Suda potvrdila: Djeca iz Konjević Polja imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta

Osnovni sud u Srebrenici donio je privremenu odluku kojom je naredio Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Kravici da u roku od tri dana bošnjačkoj djeci iz Konjević Polja omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta.

“Ovim se potvrdilo ono što tvrdimo sve vrijeme da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta. Ova privremena mjera došla je, nažalost, poslije pet mjeseci, život se na terenu promijenio i sada je naš zadatak da vidimo kako ćemo implementaciju privremene mjere prilagoditi novonastalim činjenicama koje su se desile”, kazao je u izjavi za Agenciju Fena advokat roditelja i djece iz Konjević Polja Nedim Ademović.

Predsjednik Osnovnog suda u Srebrenici Hajrudin Halilović potvrdio je za Agenciju Fena da će ovih dana biti zakazano ročište na kojem će se odlučivati o primjedbama tuženika na privremenu mjeru, nakon čega će biti donijeta konačna odluka.

Jedan od roditelja bošnjačkih đaka iz Konjević Polja Muhizin Omerović smatra pozitivnim signalom privremenu odluku Osnovnog suda u Srebrenici. Ipak, nije optimist da će se nešto promijeniti u njihovu korist.

“Sumnjam da će se bilo šta promijeniti, jednostavno mi nemamo više povjerenja. Vidjet ćemo šta će se desit jer prerano je bilo šta govoriti. Ovo je početak priče i bitno je da se sud oglasio, iako smo predugo čekali. Vrijeme će pokazati hoće li škola donijeti odluku i da li će je implementirati”, rekao je Omerović.

Navodi da će njihova djeca, koja nisu pohađala nastavu u školi u Konjević-Polju jer nije uvedena nacionalna grupa predmeta, u grupama polagati završni ispit od 11. do 19. juna u Sarajevu, gdje su upisana. Također, maturanti će polagati i eksternu maturu.

“Cilj naše borbe jest da se djeca vrate u školu u Konjević Polje i da budu dio normalnog sistema obrazovanja. Međutim, nikad nećemo dozvoliti da se djeca vrate istim uslovima u kojima su bili. Tražimo minimum uslova za našu djecu”, podvukao je Omerović.

Upozorava da se djeca neće vratiti u školu ako se ništa ne promijeni te da će u tom slučaju tražiti ponovo alternativu.

“Prvi mart”: Mala pobjeda u dugoj borbi za ravnopravnost

Koalicija “Prvi mart” pozdravlja privremenu odluku Osnovnog suda u Srebrenici kojom se nalaže Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Kravici da najkasnije u roku od tri dana donese formalnu odluku kojom će se omogućiti tužiocima-roditeljima i učenicima iz Konjević Polja izučavanje tzv. nacionalne grupe predmeta.

Mi u “Prvom martu” učinili smo sve u našoj moći kako kroz osiguranje podrške za paralelnu nastavu u Novoj Kasabi, tako i kroz informativno-pravnu pomoć roditeljima pri sastavljanju argumentacije koja je bila i osnov za tužbu za diskriminaciju pred Osnovnim sudom u Srebrenici. Također, želimo podvući da je ova mjera tek naznaka onoga što dolazi, a to je utvrđivanje diskriminacije nad djecom nesrpske etničke pripadnosti u osnovnom i srednjem obrazovanju u entitetu Republika Srpska.

I dok su lokalni i entitetski lideri Socijaldemokratske partije BiH u Bratuncu išli od roditelja do roditelja, nastojeći zaustaviti opravdani bojkot nastave, istrajni borci za prava svoje djece ostali su posvećeni cilju, te su danas korak bliže u svojoj borbi za ravnopravnost u pristupu obrazovanju svakog djeteta na području Bosne i Hercegovine.

Poznavajući vladajuće entitetske strukture, nismo optimistični da će se privremena mjera izvršiti, te pozivamo roditelje Konjević Polja da nastave sa organizacijom paralelne nastave, sve dok ne budu imali pune, konačne i trajne garancije ravnopravnosti njihove djece pod krovom školstva entiteta Republika Srpska.

tačno.net
Autor 5.6.2014. u 13:46