OHR se probudio, šta čeka Tužilaštvo BiH

tačno.net
Autor 22.8.2016. u 10:06

OHR se probudio, šta čeka Tužilaštvo BiH

„Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom RS-a neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriji distrikta Brčko”, izjavio je supervizor Berton.

Ova izjava supervizora distrikta Brčko je došla nakon učestalih javnih istupa i kampanje “STOP REFERENDUMU” koju je sprovela Regionalna organizacija SDU BiH distrikta Brčko u kojoj se insistiralo na tome da nikakav referendum ne može biti održan u distriktu Brčko.

SDU BiH pozdravlja odluku Supervizora Bertona koja je u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH. Stoga, očekujemo da će sjednica PIC-a u utorak po istom osnovu dati zeleno svjetlo Visokom Predstavniku da reaguje i zakazani referendum u entitetu RS proglasi neustavnim. Istu odluku očekujemo od strane Visokog predstavnika Valentina Inzka koji sa aspekta svoje uloge u BiH, mora da reaguje i spriječi protivustavni referendum u enitetu RS.

SDU BiH očekuje da se i Tužilaštvo BiH probudi i koordinirano sa potezima OHR-a izvrši procesuiranje Milorada Dodika za podrivanje ustavno-pravnog sistema BiH. U protivnom, sva priča u vezi referenduma već prerasta u politički marketing u kojem se podnose krivične prijave i vode oštra politička prepucavanja radi publiciteta, a zna se ko mora da reaguje – Tužilaštvo BiH. Ukoliko se to ne desi, Bosna i Hercegovina ulazi u vrlo nesigurnu jesen, poslije koje niko ne može garantovati šta bi se moglo dešavati u BiH na proljeće sljedeće godine.

tačno.net
Autor 22.8.2016. u 10:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija