Opet zagađenje zraka u Sarajevu, Tais tvrdi da je za borbu potrebno 30 miliona KM godišnje

tačno.net
Autor 11.11.2020. u 10:10

Opet zagađenje zraka u Sarajevu, Tais tvrdi da je za borbu potrebno 30 miliona KM godišnje

Fizičar Martin Tais je, govoreći o zagađenju zraka u Sarajevu, kazao da je neophodno napraviti viziju i strategiju kako bi se riješio ovaj problem.

“Jučer smo vidjeli da je opravdano proglašena ‘pripravnost’. U ovim situacijama potrebno je boriti se da se zagađenje dodatno ne pogorša. Mi smo grad na planini, imamo visoke predjele oko nas, kotlinu koja ima prirodna ograničenja. Mi smo u loncu. Bosanski lonac u kojem ima čestica i svega drugog”, napominje Tais.

Kaže i kako je dobra i poželjna preventivna mjera, kako bi se pokušao isključiti glavni zagađivač ukoliko je to moguće i tako smanjiti problem zagađenja.

“U ovim uslovima, zimskim uslovima, sve što zagadimo ostaje u gradu. Potrebno je napraviti viziju, strategiju šta hoćemo, ali ima načina. Mogu se naprimjer izbaciti zagađivači, to se odnosi na ugalj koji je problematičan, a s druge strane, ne možemo ljudima zabraniti da se griju”, jasan je Tais.

Smatra da Kanton Sarajevo treba osigurati sredstva zajedno s Federacijom, u vrijednosti od 30 miliona maraka godišnje za rješavanje problema zagađenog zraka.

“Također, i općine imaju svoj zadatak, da izbacuju zagađivanje čvrstim gorivima. Mogu izbacivati ložišta na ugalj, posebno sada kada imaju nove, dobre peći za ugalj, to znači loženje odozgo. Na Mašinskom fakultetu smo nekad prije rata testirali te peći.
One su naprimjer odlično rješenje, jer rade do osamdeset posto zagađivanja, dosta je manje zagađivanje kad se ugalj loži u tim pećima”, tvrdi Tais.

Ipak, dodaje kako se ovaj problem može riješiti tek za 5 do 10 godina.

“Ovo se samo može umanjiti. Ono što je tu, ostaje. Samo se može spriječiti da se povećava”, govori.

Jedan je od onih koji tvrde da izrazito visoke zgrade blokiraju strujanje zraka.

“Već nekoliko godina se radi energetska efikasnost, utopljavaju se zgrade, ali je to sve malo, nije planski. Za ovaj problem je potrebno izdvojiti veća finansijska sredstva. Istina, urađeno je nešto, Kanton Sarajevo se bori, ali nema snage bez većih finansijskih sredstava”, poručuje Tais.

klix.ba

tačno.net
Autor 11.11.2020. u 10:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija