Osobe sa invaliditetom u BiH traže provođenje zakona koji im omogućavaju normalan život

tačno.net
Autor 4.12.2013. u 11:56

Osobe sa invaliditetom u BiH traže provođenje zakona koji im omogućavaju normalan život

Iz Vijeća za osobe s invaliditetom BiH poručili da je za normalan život ove kategorije ljudi potrebno početi provoditi u djelo zakone koji su odavno na snazi

Mnogo stvari je potrebno promijeniti u Bosni i Hercegovini, kako bi osobe sa invaliditetom imale normalan život, kazala je danas predsjednica Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH Elvira Bešlija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare održanoj u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Bešlija je istakla kako je Vijeće osoba sa invaliditetom usvojilo moto “Od pravnog ka stvarnom”.

“Time želimo reći da mi nismo država koja nema zakone. Mi imamo Ustav koji regulira naša prava, po kojem mi imamo zagarantovana ista prava kao i svi, što u praksi nije tako. Imamo politiku u oblasti invalidnosti, imamo strategije u oba entiteta, imamo niz međunarodnih dokumenata koji regulišu naša prava. U praksi smo mi na svakom koraku diskriminirani, od pristupa javnim objektima, medicinskim ustanovama, do nemogućnosti redovnog obrazovanja, a o zapošljavanju da ne govorim”, kazala je Bešlija.

Osobe sa invaliditetom u BiH izložene su stereotipima i predrasudama, rekla je ona, dodavši kako se njihova prava ugrožavaju na svim nivoima i u svim segmentima života. Naglasila je da je potrebno samo poštovati ono što već postoji kako bi osobe sa invaliditetom imale normalan život.

“Mi imamo usvojene propise koji regulišu kako treba izgledati ulaz u bilo koju zgradu. Problem je u tome što to niko ne poštuje i što niko nije sankcioniran što to ne poštuje”, rekla je Bešlija.

U BiH postoji određeni broj zakona i na državnom i na entitetskom nivou, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, a na nadležnima ostaje da ih provode u djelo.

“U cilju provođenja aktivnosti koje se odnose na zagovaranje, promociju, poboljšavanje i primjenu UN-ove konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, Ministarstvo je pripremilo, a Vijeće ministara BiH usvojilo odluku o formiranju Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH. Od ove suradnje sa Vijećem i njegovih aktivnisti očekujemo samo poboljšanje. Nadam se da ćemo u budućnosti imati samo bolje rezultate i to želimo prenijeti do svakog čovjeka u mjestu gdje živi”, istakao je ministar Ljubić.

Procjenjuje se da oko 10 posto građana BiH ima neku vrstu fizičkog, senzornog, razvojnog, mentalnog ili emocionalnog onesposobljenja. Vijeće za osobe sa invaliditetom BiH sarađuje sa entitetskim organima i udruženjima osoba sa invaliditetom, a njegovi članovi su imenovani 2011. godine na mandat od četiri godine.

tačno.net
Autor 4.12.2013. u 11:56

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija