Otvoreno pismo ambasadorima zemalja članica PIC-a

tačno.net
Autor 20.9.2016. u 15:27

Otvoreno pismo ambasadorima zemalja članica PIC-a

Uvažene ekselencije,

SDU BiH stoji na stanovništu da je sva priča o raznim referendumima vječiti alibi Milorada Dodika za kriminal i nelegalno stečenu imovinu. Nažalost, smatramo da je Dodikovo prikrivanje vlastite odgovornosti za kriminal u entitetu RS ovaj put otišlo predaleko i da je situacija postala veoma ozbiljna. Složit ćete se s nama da Ustavni sud BiH nije institucija koja svoje odluke može donositi i povlačiti u skladu sa dnevnopolitičkim potrebama. Nažalost, odluka Ustavnog Suda BiH da je 9. januar kao dan entiteta RS protiv-ustavna kategorija, kombinacijom manipulacija i medijskih izvrtanja poslužila je Dodiku kao odlična predstava za mase kako bi se osigurao veći politički uticaj SNSD-a u entitetu RS i u BiH, i kao pripremu za pokušaj disolucije entiteta RS od BiH.

Već dvije godine, gubitak političke moći na izborima 2014. godine, Dodik želi da nadoknadi radikalizacijom političke situacije u BiH preko priče o otcjepljenju i raznim referendumima u entitetu RS. Nažalost, referendum o Danu entiteta RS postao je glavna tema i lokalnih izbora 2016. godine koji su pretvoreni u odmjeravanje političkih snaga na višim razinama vlasti. U tom smislu ne preza se od otvorenih pritisaka, prijetnji, oštećenja privatne imovine, premlaćivanja, pa do ugrožavanja ustavnog poretka BiH i zametanja sukoba samo kako bi se dokazala politička snaga i prikrila vlastita umještanost u brojne korupcijske afere.

Ono što u tom kontekstu želimo da vam skrenemo pažnju je da su naši kandidati SDU BiH u Brčko Distriktu maltretirani od strane policije zbog agitovanja protiv neustavnog referenduma koji je u ovom distriktu BiH i zvanično zabranjen. Stoga Vas ovim putem molimo i tražimo da iskoristite svoj autoritet i da zaštitite naše kandidate od policijskog uznemiravanja zbog političkih uvjerenja koja su u skladu sa Ustavom BiH i odlukama Suprevizora za Distrikt Brčko. S tim u vezi smatramo da su prijetnje kojekakvim referendumima, otcjepljenjima i pripajanjima tema koju konačno Tužilaštvo BiH treba da ispita i da hrabro donese tužilačku odluku i pokrene postupke protiv odgovornih.

Stoga SDU BiH traži od vas da ohrabrite Tužilaštvo BiH kako bi ono pokrenulo postupak utvrđivanja krivične odgovornosti u slučaju ugrožavanja ustavnog poretka BiH od strane rukovodstva SNSD-a na čelu sa Miloradom Dodikom. Nažalost dok god se to ne desi, Dodik i drugi slični njemu će slobodno i nekažnjeno  narušavati ustavni poredak Bosne i Hercegovine i koristiti se protuzakonitim djelovanjem u političke svrhe. Ukoliko se ovakvo njihovo ponašanje bude tolerisalo, bojimo se da će onda biti ugrožen mir, kao i državni suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine što ne može proći bez sukoba širih razmjera.

Stoga, uvažene ekselencije apelujemo na vas da se aktivno uključite u stabilizaciju situacije u BiH, jer svako odlaganje rješavanja problema može biti kobno po državu Bosnu i Hercegovinu, također tražimo od vas da ohrabrite sve agencije za zaštitu zakonitosti u BiH kako bi i oni shvatili da niti u jednoj demokratskoj zemlji niko nikada nije bio iznad ustava i zakona.

Predsjednik SDU BiH

Nermin Pećanac s.r

tačno.net
Autor 20.9.2016. u 15:27