Otvoreno pismo Premijeru Kantona Sarajevo

tačno.net
Autor 14.3.2016. u 11:05

Izdvajamo

  • Zašto ne želite da se sastanete sa nama? Mi želimo da razgovaramo sa Vama o našim problemima na isti način kako sa Vama razgovaraju i ostali radnici ovog Kantona sa kojima imate susrete svaki dan. Mi želimo sastanak u ime građana koji su vam dali povjernje. Bilo bi lijepo da nađete mjesto u svom gustom rasporedu obaveza i da nas saslušate? Ako ne ove godine, onda barem naredne godine, mi ćemo čekati, i svaki petak tražiti da nas primite, a naši problemi će rasti i biti još veći,ali ne našom krivicom, već pogodite čijom...

Povezani članci

Otvoreno pismo Premijeru Kantona Sarajevo

Poštovani Premijeru, uvaženi Elmedine Konakoviću pišem Vam ovo pismo u ime Upravnog odbora Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo. Ako se ne sjećate ko smo mi,dozvolite mi da Vas podsjetim. Mi smo oni što Vam pišu pisma svakog petka od 12. februara tekuće godine, pa sve do danas. Poslali smo četri pisma na adresu Vlade Kantona Sarajevo i Vi nam ne odgovarate. Mi smo onaj sindikat koji se odvojio od nepravilnog rada sindikata Saliha Kruščice. Mi smo oni koji zastupaju 700 državnih službenika i namještenika i koji se bore za svoja prava po zakonu, ako se taj zakon uopće uvažava.

Zašto se ne udostojite i odgovorite na naša pisma,četri puta smo vam slali pismo i nijednom dobili odgovor. Nema šanse da je toliki posao u Vladi Kantona Sarajevo, i da ne možete odgovoriti na zahtjev radnika koji su direktno ugroženi neradom Vaše Vlade. I ovdje se otvara još jedno pitanje, da li je ta Vlada Vaša ili naša ? Ako je Vaša,onda je jasno zašto ne odgovarate na naša pisma, a ako je naša onda je to veliki problem – jer imamo Vladu koja ne radi u interesu onih koji su je birali.

Ali i ovo otvoreno pismo pišem u nadi da ćete nas napokon pozvati na razgovor i saslušati,jer to je ono zbog čega se Vi nalazite na poziciji koju obnašate. Potrebno je da slušate građane! Ako to nije tako onda je izvjesno da Vlada Kantona Sarajevo ne može da se pomiri sa činjenicom da se pojavio pravno legalni sindikat koji je nepotkupljiv i kojem je jedina uloga zaštita radničkih prava!

Premijeru, najveći razlog nastanka ovog sindikata je uništavanje monopola nad sindikalnom borbom i izgradnja ponovnog povjerenja na relaciji sindikat – radnici. Šteta koja je nanesena radnicima i sindikatima se mora ispraviti, a krivci za tu situaciju pozvati na odgovornost. Da li je tako?

U moru problema u kojima se nalazi bosanskohercegovački puk i ovo je jedan problem koji je rješiv, ali koji Vi ne rješavate i ne pokazujete niti najmanje interesovanje za eventualno rješenje. Zašto? Da li zbog činjenice da je Salih Kruščica Vaš podobni saradnik i da je on čovjek sa kojim možete razgovarati o problemima ljudi koje on ne prestavlja? Nije li to malo bezobrazno? Preskočiti više stotina ljudi, zaobići zakon i hvaliti se time je nepristojno, neprofesinalno i ilegalno!

Zašto ne želite da se sastanete sa nama? Mi želimo da razgovaramo sa Vama o našim problemima na isti način kako sa Vama razgovaraju i ostali radnici ovog Kantona sa kojima imate susrete svaki dan. Mi želimo sastanak u ime građana koji su vam dali povjernje. Bilo bi lijepo da nađete mjesto u svom gustom rasporedu obaveza i da nas saslušate? Ako ne ove godine, onda barem naredne godine, mi ćemo čekati, i svaki petak tražiti da nas primite, a naši problemi će rasti i biti još veći,ali ne našom krivicom, već pogodite čijom…

Nadam se Vašem brzom odgovoru,

Elvis Zornić
Predsjednik samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika

tačno.net
Autor 14.3.2016. u 11:05