Otvoreno pismo Udruženja BH novinara Draganu Lukaču i Predragu Kurteši

tačno.net
Autor/ica 14.2.2014. u 22:01

Otvoreno pismo Udruženja BH novinara Draganu Lukaču i Predragu Kurteši

Otvoreno pismo generalnog tajnika udruženja BH novinari Borke Rudić upućeno ministru unutrašnjih poslova KS Predragu Kurteši i direktoru federalne uprave policije Draganu Lukaču prenosimo u cjelosti:

Cijenjena gospodo Lukač i Kurteš,

Obraćam vam se u ime Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari sa zahtjevom da, u skladu sa svojim nadležnostima i zapovjednoj hijerarhiji, zaustavite pokušaje policajaca da neformalnim i „prijateljskim“ ubjeđivanjima dobiju od novinara snimke demonstracija, brojeve telefona pojedinih novinara ili da pristanu svjedočiti u slučajevima istage o krivičnim djelima zabilježenim tokom demonstracija.
Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, takvi neformalni susreti policajaca i novinara počeli su se dešavati u Tuzli, gdje su od jednog novinara traženi naprijed navedeni podaci kao i detaljne informacije o Udruzi BH novinari, načinu donošenja odluka unutar ove asocijacije kao i poziciji i ulozi određenih osoba. Ovakva isljeđivanja, bez naloga i zakonom propisanih procedura saslušanja, smatramo protivzakonitim postupcima, pritiskom policije i najrigidnijim kršenjem prava na slobodu izražavanja i dostojanstvo novinara.
Kao legalisti, BH novinari i naši članovi iz cijele Bosne i Hercegovine će podržati zakonit rad policije u vezi sa slučajevima otkrivanja krivičnih djela počinjenih u Tuzli, Sarajevu ili drugim gradovima. Međutim, nikada nećemo pristati na nezakonita postupanja policajaca, uznemiravanje novinara i pokušaje njihovog denunciranja, a posebno ćemo se oduprijeti svakom pokušaju zastrašivanja novinara kako bi odustali od etičkih principa i vjerodostojnosti novinarske profesije, odnosno izvještavanja u interesu bh. građana i cjelokupne javnosti.
Gospodo Lukač i Kurteš, upozoravamo i vas i vaše kolege kako ćemo, ukoliko se nastave pritisci policije na novinare u Tuzli ili bilo kojem drugom gradu Federacije BiH, najodlučnije reagirati i zatražiti zaštitu od međunarodnih organizacija nadležnih za zaštitu medija i slobode izražavanja.

tačno.net
Autor/ica 14.2.2014. u 22:01