Pada sila i nepravda

Zbog zataškavanja istrage u ubistvu Dženana Memića: U akciji SIPA-e uhapšeni Hasan Dupovac i Zijad Mutap

tacno.net
Autor/ica 1.2.2021. u 12:39

Zbog zataškavanja istrage u ubistvu Dženana Memića: U akciji SIPA-e uhapšeni Hasan Dupovac i Zijad Mutap

Ključna osoba u istrazi smrti mladića Dženana Memića je tadašnji šef Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage Hasan Dupovac, koji je prvi razgovarao s ocem stradalog Murizom Memićem i pritom mu otkrio informacije o stradanju njegovog sina, a koje nisu službeno zabilježene.

Prema riječima Muriza Memića te prema izvještaju ad hoc tijela Komisije za sigurnost, Hasan Dupovac je bez ovlaštenja tužioca davao Murizu detalje o kobnoj noći, odnosno da je Dženan udaren drvenim predmetom, a da je automobil, za koji se kasnije vjerovalo da ga je usmrtio, samo bio prisutan na mjestu događaja. To je Dupovac, kako je i sam kazao, saznao putem prijateljskih veza, a ne službenim putem.

On je također nezakonito prisustvovao obdukciji tijela Dženana Memića, što je i sam priznao, no o tome nije sačinio službenu zabilješku.

Ono što mu porodica Memić najviše zamjera je to što je Alisu Mutap ispitivao zajedno s njenim roditeljima, iako je punoljetna, kao i to da je, kako tvrdi porodica, upravo on pokušao otkupiti automobil za koji je utvrđeno da je bio na mjestu događaja kobne noći u februaru 2016. godine.

Bez obzira na činjenice koje je utvrdilo ad hoc tijelo, Tužilaštvo KS je obustavilo istragu protiv Hasana Dupovca i drugih policijskih službenika pod izgovorom da su krivi za nesavjestan rad u službi i odavanje službene tajne, no da to nije krivično djelo.

Kasnije je porodica Memić počela sarađivati s državnim tužilaštvom, a rezultat je jutrošnje hapšenje i pretres SIPA-e s ciljem potraživanja dokaza o tome da je Dupovac učestvovao u ometanju istrage smrti Dženana Memića, što je krivično djelo.

Kako Klix.ba saznaje, uhapšeni su Zijad Mutap, otac Alise Mutap koja je u vrijeme ubistva bila sa Dženanom Memićem, i Hasan Dupovac nekadašnji šef Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage.

Pripadnici SIPA-e pretresli su vikendicu na području Ilidže kod Sarajeva, a istovremeno se vrši pretres na području Hadžića. Kako nezvanično saznajemo, tokom dana bi moglo biti izvršeno još pretresa.

Pretresi i hapšenja se odvijaju po nalogu Tužilaštva BiH u okviru predmeta za organizirani kriminal i ometanje istrage stradanja Dženana Memića u februaru 2016. godine.

Odbrana je više puta javno kazala da je Dženan ubijen na Ilidži 8. februara 2016. godine, a da su brojni dokazi i snimci s kamera misteriozno nestali iz Tužilaštva KS u cilju zataškavanja ubistva.

Otac ubijenog Dženana Muriz Memić i advokat Ifet Feraget kazali su za Klix.ba da su pet godina čekali današnji dan kao dokaz da su sve vrijeme govorili istinu, dok su neki sve pokušali zataškati.

Muriz Memić: Jutrošnja hapšenja, nakon pet godina, pokazuju da moj sin jeste ubijen

Do sada su uhapšene dvije osobe kojima se na teret stavljaju krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja. U razgovoru za Klix.ba Muriz Memić je kazao da je upoznat o jutrošnjim pretresima i da vjeruje kako su uhapšeni Zijo Mutap, otac Alise Mutap koja je kobne večeri bila sa Dženanom, i Hasan Dupovac, tadašnji šef Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage.

“Zna se o čemu se ovdje radi, da ovo ipak jeste ubistvo i ovo pokazuje da se zaista radi o ubistvu, valjalo je ovo dočekati nakon pet godina”, kazao je Muriz Memić.

Nada se da će jutrošnja hapšenja dati rezultate i u ishodu istrage o smrti njegovog sina.

“Tužilaštvo je prikupilo sve, imali smo dosta sastanaka s Gordanom Tadić i postupajućim tužiocem, oni imaju sve podatake, i evo došao je i taj dan, da krene to”, naveo je Memić.

On dodaje kako se nakon pet godina istraga konačno pomakla s mrtve tačke.

“Ifet Feraget je na početku rekao da će to trajati pet godina, evo vidi se da je tako, mada, trajat će još dugo, ali je ovo za sada ipak veliko, valjalo je doći i do ovdje”, rekao je Memić.

Na kraju šalje pozdrav bivšoj sarajevskoj tužiteljici Dalidi Burzić poručujući kako je i njoj konačno svanulo loše jutro, a riječ je o tužiteljici koja je dugo radila na slučaju smrti Dženana Memića, a za koju porodica stradalog kaže da je prikrivala istinu i ometala istragu.

Klix.ba

tacno.net
Autor/ica 1.2.2021. u 12:39