Parlament FBiH: HNS napustio sjednicu zbog rezolucije Damira Mašića

fena
Autor 21.3.2017. u 15:17

Parlament FBiH: HNS napustio sjednicu zbog rezolucije Damira Mašića

Vanrednu sjednicu Predstavničkog doma, čija je jedina tačka dnevnog reda rezolucija o osudi inicijativa za federalizacijom BiH i entiteta, napustili su poslanici partija članica Hrvatskog narodnog sabora.

Među njima su se našli i poslanici Hrvatske demokratske zajednice, a slijedile su ih i kolege iz HSS, HKUD-a i oba HSS, dok su članovi Hrvatske demokratske zajednice 1990 odlučili da zatraže polusatnu pauzu, ali nisu napustili sjednicu.

Sve to uslijedilo je nakon žustrih rasprava između pojedinih poslanika HNS-a i pojedinaca iz SDA, koji su raspravljali o rezoluciji SDP-ovog poslanika Damira Mašića, u kojoj se osuđuje inicijativa za federalizaciju Bosne i Hercegovine i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija

Nakon što je Jozo Bagarić (HDZ) rekao između ostalog da je Mašićeva rezolucija napad na Hrvate iako se oni zalažu za cjelovitu BiH i promicanje europskih vrijednosti, Salmir Kaplan iz Stranke demokratske akcije replicirao je da Bošnjaci u njegovom rodnom Stocu trpe veliku diskriminaciju od HDZ-a.

Predlagač Damir Mašić je naglasio da njegov tekst, suprotno tvrdnjama iz HDZ-a, ne vrijeđa nikoga u BiH već poziva na jedinstvo u BiH i poštivanje prava svih.

Iz Kluba SDA su kazali da se slažu s osnovnim porukama iz Mašićeve rezolucije, a podršku su najavili iz Saveza za bolju budućnost BiH i Demokratske fronte.

Predsjednik FBiH i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Marinko Čavara je novinarima kazao da je predlaganje ovakve rezolucije potpuno nepotrebno i da se parlamentarci trebaju baviti donošenjem reformskih propisa koji će biti na tragu ekonomskog prosperiteta i boljeg života građana.

fena
Autor 21.3.2017. u 15:17