Pećanac: Ograničavanje tužilaštava na svim nivoima ne doprinosi efikasnijoj borbi protiv korupcije i institucionalnog kriminala

tačno.net
Autor/ica 8.3.2018. u 10:50

Pećanac: Ograničavanje tužilaštava na svim nivoima ne doprinosi efikasnijoj borbi protiv korupcije i institucionalnog kriminala

Foto: depo.ba

Ministarstvo pravde BiH je sačinilo nacrt izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, ali on ne zadovoljava zahtjeve za pojačanu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, što je, ako sam ispravno shvatio, suština onoga što od Vijeća Ministara BiH, traži Delegacija EU u Bosni i Hercegovini.

Meni je jasno da su izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku neophodne kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH, koja zahtijeva jaču kontrolu posebnih istražnih radnji u krivičnim postupcima. Bez usvajanja tih izmjena i dopuna, Ustavni sud bi mogao poništiti trenutne odredbe ZKP-a, što može dovesti u pitanje provođenje istraga koje se trenutno vode protiv određenih lica.

Ograničavanje tužilaštava na svim nivoima sa dodatnim procedurama kod poduzimanja posebnih istražnih radnji u otkrivanju krivičnih dijela posebno radnje prisluškivanja apsolutno ne doprinosi efikasnijoj borbi protiv korupcije i institucionalnog kriminala.
Treba imati na umu da su do sada najveće korupcione afere u BiH otkrivene upravo poduzimanjem zakonitog prisluškivanja osumnjičenih za takvu vrstu krivičnih djela.

Apsolutno sam protiv nezakonitog i nedozvoljenog prisluškivanja, to je prije svega atak na pojedinca i njegova temeljna ljudska i ustavom zagarantirana prava. Isto tako uvjeren sam da samo osvjedočeni kriminalci i povratnici u činjenju krivičnih djela mogu preko svojih političkih zaštitnika tražiti ukidanje ili kompliciranje procedure sudskog odobrenja prisluškivanja kao posebne istražne radnje.

Stoga zakonodavac, u ovom slučaju Vijeće Ministara BiH mora izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku sačiniti tako da se postupak posebnih istražnih radnji maksimalno pojednostavi uz pravilnu strožiju, ali kraću proceduru podnošenja zahtjeva. Navodno insistiranje i pritisci od međunarodne zajednice, te sakrivanje iza evropskog puta i donošenja novih evropskih standarda ne smiju biti izgovor aktuelnim vlastima za žurbu i donošenje lošeg zakonskog rješenja. Naprotiv, to bi im trebao biti motiv da izrade najbolje zakonsko rješenje posebno kad se radi o Zakonu o krivičnom postupku. Naravno ukoliko se pri tom ne boje da bi tim potezom ubrzali uspostavljanje pravne države, koja u Bosni i Hercegovini evidentno nedostaje kao kiša poslije sušne godine.

Ako se ovi loši zakonski prijedlozi koji podrazumijevaju ukidanje ili kompliciranje procedura sudskog odobrenja posebnih istražnih radnji usvoje, onda ćemo u BiH definitivno na sceni imati tezu da svugdje u svijetu država ima svoju mafiju, dok jedino u BiH mafija ima svoju državu.

tačno.net
Autor/ica 8.3.2018. u 10:50