PETAK SA DEVET FILMOVA IZ ČETIRI SELEKCIJE I RAZGOVORI SA AUTORIMA I AUTORICAMA

tačno.net
Autor/ica 15.11.2013. u 10:09

PETAK SA DEVET FILMOVA IZ ČETIRI SELEKCIJE I RAZGOVORI SA AUTORIMA I AUTORICAMA

(SARAJEVO, 15. novembra, 2013) Trećeg festivalskog dana 8. Pravo Ljudski Film Festivala prikazat će se devet filmova u četiri selekcije –  takmičarskoj extra muros, arts & docs, re:versus, i retrospektivnoj „Bilježimo ožiljke, kao da je u filmu revolucija…“, a mjesto projekcija će biti kino Meeting Point, Sarajevski ratni teatar SARTR i Art Kino Kriterion. Ulaz na sve projekcije je slobodan, a publiku očekuje razgovor sa nekim od autora i autorica koji su gosti ovogodišnjeg Festivala.

U takmičarskoj selekciji ekstra muros koja predstavlja radove koji pomjeraju granice, kreiraju nove trendove i forme, danas su na programu tri filma, rediteljica i reditelja kojima je ovo prvi ili drugi film, a koji dolaze sa svih strana svijeta. To su filmovi “Dalje od Wriezena“ njemačkog autora Daniela Abma, ostvarenje Španca Loisa Patina “Zaljev smrti“ i brazilsku priču “Elena“ autorice Petra Coste. Dokumentarni film Daniela Abme je priča o tri mlada zatvorenika – Imoa (22), Janoa (17) i Marcela (25) – u danu njihovog puštanja iz zatvora Wrietzen u Brandenburgu (istočna Njemačka) i tokom naredne tri godine, dok se u filmu Loisa Patina govori o Costa da Morte regiji u Galiciji (Španija) koja se smatrala krajem svijeta u doba Rimske imperije. Dramatično ime dobila je zbog brojnih brodoloma koji su se dogodili u prošlosti, u oblasti koja je sačinjena od kamenja, magle i oluja… Poslije projekcije publika će imati doksati sa autorom Loisom Patinoom. Oba filma će biti prikazati u Kinu Meeting Point i to u 16 sati i 15 minuta i 20 sati i 15 minuta.

U filmu “Elena“, istoimena glavna glumica, mlada Brazilka, putuje u New York da ostvari isti san koji je imala i njena majka, da uspije kao filmska glumica. Za sobom ostavlja svoje djetinstvo provedeno u skrivanju tokom godina vojne diktature, a također, ostavlja i svoju sedmogodišnju sestru Petru. Dvadesetak godina kasnije i Petra postaje glumica i odlazi u New York u potrazi za Elenom. Ova potresna priča svoju projekciju imat će u Sarajevskom ratnom teatru u 18 sati i 15 minuta.

U okviru selekcije arts & docs filmovi propituju odnos između kulturnih i društveno-političkih praksi, te ulogu umjetnosti u socijalno-političkoj stvarnosti. Kino Meeting Point će biti domaćin projekcija u 18 sati i 15 minuta “U potrazi za Emak Bakia“ španskog autora Oskara Alegria, te u 22 sata i 15 minuta “Bambi“ Sebastiena Lifshitza iz Francuske. Nakon prve projekcije svi prisutni će imati priliku da razgovaraju sa Oskarom Alegriem o njegovom ostvarenju.

U selekciji re:versus koja donosi presjek filmova sa svjetske scene dokumentarnog filma, prikazat će se filmovi “Dnevnik jednog putovanja“ Piotra Stasika iz Poljske i “Priče koje pričamo“ Kanađanke Sarah Polley.

Retrospektivni program posvećen filmskim kolektivima ovoga puta svoje filmove će prikazati u Art Kinu Kriterion. Ljubitelji dokumentarnog filma imat će priliku pogledati “Handsworthske pjesme“ te “Januar 2012. ili apoteoza Isabele Katoličke Kraljice“ nakon čije projekcije će moći  i razgovarati sa Nataliom Marin predstavnicom autorskog Los Hijos kolektiva.

tačno.net
Autor/ica 15.11.2013. u 10:09