Plenković se preko miješanja u unutrašnje stvari BiH dodvorava desnoj struji HDZ-a

tačno.net
Autor 3.11.2016. u 15:31

Plenković se preko miješanja u unutrašnje stvari BiH dodvorava desnoj struji HDZ-a

Rukovodstvo SDU BiH najoštrije osuđuje miješanje zvaničnih vlasti Republike Hrvatske u unutrašnje stvari države BiH. Nedopustivo je da hrvatski premijer i predsjednica komentarišu poteze agencija za zaštitu zakonitosti u BiH pa čak i da daju pravne kvalifikacije kompletnog slučaja koji tek mora proći sudsku proceduru.

Hrvatski premijer Plenković se direktnim miješanjem u unutrašnju politiku u BiH nastoji dodvoriti sve jačoj desnoj struji HDZ-a na čelu sa Zlatanom Hasanbegovićem. U jednoj zemlji članici EU i NATO pakta nedopustivo je i u najmanju ruku neprimjereno da vladajuća politička stranka obilježava i gaji fašističke tradicije kleronacističke kvazidržavne tvorevine NDH. Bosna i Hercegovina ne treba biti moneta za potkusurivanje i prepucavanje ni Beograda ni Zagreba i podgrijavanje njihovih propalih velikodržavnih snova na uštrb državnog teritorija BiH.

U tom kontekstu tražimo da ministar vanjskih poslova BiH Crnadak iznese jasan stav aktuelne vladajuće koalicije da je Bosna i Hercegovina suverena država i da ima svoje policijske i sudske instance koje vode računa o provedbi zakona.

Sve pravne kvalifikacije slučaja hapšenja biviših pripadnika HVO-a u Posavskom Kantonu koje dolaze od zvaničnika hrvatske vlasti, tamošnjeg HDZ-a i njihove nazovi tako hercegovačke filijale odbacujemo u potpunosti. Sudski organi BiH će u skladu sa Zakonima ove države, prihvatiti argumente optužbe ili ih odbaciti u skladu sa dokaznim materijalom koje podnese Tužilaštvo BiH. Stoga tražimo hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova BiH i Predsjedavajućeg vijeća Ministara BiH koji moraju stati u odbranu prava države BiH da svoje Zakone sprovodi na cijeloj teritoriji naše zemlje.

tačno.net
Autor 3.11.2016. u 15:31