Počeo trodnevni 85. Rose-Roth seminar u Sarajevu

tačno.net
Autor 18.3.2014. u 11:05

Počeo trodnevni 85. Rose-Roth seminar u Sarajevu

Seminari se organiziraju u saradnji s parlamentima zemalja članica NATO-a i parlamenata CEE zemalja i osiguravaju redovan dijalog među zakonodavcima o pitanjima od zajedničkog interesa

Trodnevni 85. Rose-Roth seminar, čija je osnovna tema “Sigurnost i demokratizacija u Jugoistočnoj Evropi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi”, u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a i u saradnji sa Parlamentom Bosne i Hercegovine počeo je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Skupu prisustvuje oko stotinu parlamentaraca iz zemalja NATO-a i zemalja pridruženih članica, zatim predstavnici bh. institucija, međunarodne zajednice, nevladinog sektora iz Bosne i Hercegovine i regiona, kao i jedan broj afirmiranih stručnjaka iz regiona i šire koji se bave problematikom odbrane i sigurnosti u cjelini.

Rose-Roth program saradnje s parlamentima zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) pokrenuli su 1990. godine tadašnji predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a kongresmen Charlie Rose i senator Bill Roth.

Cilj Rose-Roth inicijative je jačanje razvoja parlamentarne demokratije u CEE zemljama, korištenjem Parlamentarne skupštine NATO-a kao sredstva u međuparlamentarnoj saradnji i pomoći.

Seminari se organiziraju u saradnji s parlamentima zemalja članica NATO-a i parlamenata CEE zemalja i osiguravaju redovan dijalog među zakonodavcima o pitanjima od zajedničkog interesa.

AA

tačno.net
Autor 18.3.2014. u 11:05