Počinje Festival ulične umjetnosti FUU 2015

tačno.net
Autor 24.9.2015. u 15:35

Počinje Festival ulične umjetnosti FUU 2015

Vožnjom FUU autobusa i prostornom instalacijom ‘Ostajte ovdje’ Saše Bukvića, sutra u devet sati u Sarajevu počinje prvi Festival ulične umjetnosti FUU 2015. Na više od dvadeset lokacija u četiri sarajevske općine tokom tri dana festivala predstaviće se brojni umjetnici i umjetnice koji djeluju u različitim medijima.

Prvog festivalskog dana u 11 sati u Historijskom muzeju BiH biće predstavljeni radovi studenata i studentica Akademije likovnih umjetnosti pod nazivom ‘Ovo bi mogla biti ulica Selmana Selmanagića’. U isto vrijeme ispod mosta Festina lente biće postavljena instalacija ‘Plovak’ skulptorice Lejle Ćehajić. Sat kasnije u Ferhadiji i izlogu prodavnice Orsay, grupa Zvono izvešće remake performansa ‘Izlog’ (učestvuju Saša Bukvić, Kemal Hadžić, Nela Hasanbegović i Daniel Premec). Prvi festivalski dan se završava koncertom violončelistice Belme Alić ispred Tržnice.

Drugi festivalski dan počinje programom ‘Kvadrat za umjetnost’ u deset sati na Obali Maka Dizdara.

Potom će u 11.30 biti predstavljena skulptura Everyman autorice Lejle Ćehajić u galeriji ‘Boris Smoje’ u Radićevoj ulici. U 12 sati počinje etno koncert na Trgu Alije Izetbegovića, a u isto vrijeme i šetnja Alipašinim poljem u organizaciji Udruženja ‘Crvena’. U 15 sati na bini Vilsonovog šetališta biće upriličen harmonikaški koncert a sat kasnije u Vilsonovom šetalištu izvedba ‘Cirkusa’ Branka Potočana i grupe Fourklor iz Slovenije. U 17 sati biće izveden mini gudački koncert u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja. Za 19 sati planirano je otvaranje ‘Mosta vjetorova’, rad studenata i studentica Akademije likovnih umjetnosti na Ajfelovom mostu. Program drugog festivalskog dana završava se u Historijskom muzeju izložbom ‘SHESING’, dizajnerica grupe She:You (Adisa Vatreš Selimović, Naida Begović i Neira Sinanbašić), solo koncertom Belme Šarančić-Nahodović (u 20.30) i predstavom ‘Afterlife’ u 22.00 koju izvode studenti Akademije scenskih umjetnosti.

Iz programa trećeg dana festivala organizatori izdvajaju predstavu za bebe ‘Plum, BO-BO-ZU’ Aparat teatra u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja koja će biti u 13 sati. U čast muzeja sat kasnije će nastupiti horovi. U 14 sati biće predstavljen projekat ‘Mjedinica, ulica od posebnog značaja. U Mjedenici će u 19 sati biti i koncert sazlije Jusufa Brkića, u 15 je na bini u Vilsonovom performans ’2D život’, autorski projekat Elme Juković i Jasenka Pašića. U kasarni Maršal Tito u 16 sati je koncert ‘BUZZ’ Zlatana Božute i benda i završetak BTO radionice slikarstva Damira Nikšića.

Festival se završava još jednom predstavom Branka Potočana na bini Vilsonovog šetališta u 19.30 i koncertom iznenađenja u 21.00 u Vijećnici.

FUU poziva volontere i volonterke da se pridruže organizaciji festivala

Ako vam ne smeta miris farbe i želite gledati kako stari oronuli zidovi postaju slikovnice, a pokret tijela performans, napetost žice muzika, a glina čovjek. Ako želite upoznati neke od najvažnijih bh. i svjetskih umjetnika i umjetnica, njihovu muziku, performans, teatar, ako želite učestvovati u organizaciji Festivala posvećenog umjetnosti, učiti i zabaviti se, postanite FUU volonter/ka i od 25. do 27. septembra približite umjetnost građanima i građankama Sarajeva. Svi zainteresovani/e se još uvijek mogu prijaviti na [email protected] – sa naznakom maila FUU VOLONTERI!

tačno.net
Autor 24.9.2015. u 15:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija