Ponovo napadnuti aktivisti za zaštitu životinja u Sarajevu

Jelena Paunović
Autor 12.12.2014. u 11:07

Ponovo napadnuti aktivisti za zaštitu životinja u Sarajevu

U pokušaju da spriječe odvođenje, mučenje i ubijanje životinja, aktivisti Fahrudin Bravo i Edina Korjenić Pašić, prekjučer u Ilijašu su brutalno napadnuti. Dok su pokušavali spriječiti nelegalno hvatanje i potom ubijanje štenadi i nekoliko miroljubivih odraslih pasa, napali su ih radnici higijenskog servisa Edin Ismo, Igor Ismo i Amir Busnov. Edina Korjenić Pašić je zadobila ozljede desnog koljena i desnog skočnog zgloba, dok je Fahrudin Bravo zadobio višestruke posjekotine na licu koje mu je ključevima automobila nanio Edin Ismo.

Pripadnici Pete policijske uprave uhapsili su u utorak Fahrudina Bravu (48) iz Sarajeva zbog sumnje da je počinio krivično djelo ometanja službenih lica u obavljanju posla. Nakon 24h u pritvornoj jedinici, Bravo je pušten na slobodu. Iz press službe Općine Novi Grad Sarajevo je saopšteno samo da su tjelesne povrede nanijete Igoru Ismi koji je, nakon ukazane lječničke pomoć, pušten na kućno liječenje.

“Niko od nas nije došao sa namjerom da se tuče već da spriječimo odvođenje i ubijanje pasa”- kratko je prokomentarisao Bravo.

Udruženje Save the animal now iz Sarajeva je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove podnijelo zahtjev za vraćanje uhvaćenih pasa. Kako navode u Udruženju, psi neće biti vraćeni na ulicu već će brigu o njima preuzeti aktivisti.

Pravnica Dalida Kozlić ovaj slučaj smatra kriminalnom spregom MUP-a Kantona Sarajevo i, kako navodi – zločinačke organizacije Higijenskog servisa Općine Novi Grad o čemu smo već pisali.

“U ovoj zemlji se brutalno postupa sa građanima koji staju u odbranu zakona ove zemlje. U svoje lično i u ime svih aktivista, zahtjevam od Kantonalnog i državnog Tužiteljstva, da konačno reaguju po pitanju zaprimljenih krivičnih prijava uz koje su priloženi dokazi protiv nelegalnog rada higijenskog servisa. Također zahtjevamo i da se rasvijetli slučaj zajedničkog djelovanja MUP-a Kantona Sarajevo, Veterinarske inspekcije i nelegalnog higijenskog servisa. Građani ne znaju da se kroz ilegalne radnje koje se provode pod izgovorom sprovedbe zakona, zapravo kradu stotine hiljada maraka”- izjavila je Kozlić koja je također bila žrtva napada šintora o čemu smo pisali OVDJE.

 

Jelena Paunović
Autor 12.12.2014. u 11:07