Potreban je plan i djelovanje ako ne želimo izgubiti državu i postati Palestina

tačno.net
Autor 30.8.2016. u 09:01

Potreban je plan i djelovanje ako ne želimo izgubiti državu i postati Palestina

Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović i direktor Političkog savjeta ove stranke Emir Suljagić uputili su otvoreno pismo koje  prenosimo u cijelosti:

Ako ovako nastavimo, za dvadesetak godina dio Bosne i Hercegovine koji danas naseljavaju predominantno bosanski muslimani i oni koji sa njima žive će se zvati Bosanske teritorije. Srbija i Hrvatska će na isti način na koji to Izrael radi u Gazi uredovati povremenim fizičkim upadima i dronovima eliminirati prave ili izmišljene ekstremiste. Djeca naše elite će se kao i potomstvo palestinske elite školovati i živjeti od Stockholma do New Yorka; sirotinjski sinovi i kćeri će biti u redovima pred javnim kuhinjama ili vojnim kampovima.

Koliko god mračan bio ovaj scenarij, ako se ostvari, a izgledi da hoće su trenutno realni, to će biti rezultat događaja i procesa koji će započeti tokom jeseni koja je pred nama. I za nekoliko godina ćemo izgubiti državu, a za 50 možda prestati da postojimo zato što danas nismo pokazali nikakvu želju da se borimo za državu i svoje pravo na državu.

Milorad Dodik je uvjeren da može iznuditi mirni razlaz i da bošnjačke elite u ovoj zemlji nisu spremne prstom mrdnuti da bi zadržale etnički očišćenu polovinu Bosne i Hercegovine. U tome ima punu podršku zvanične Moskve i Beograda koji zajedno s njim demonstrira silu. I Zoran Milanović i Dragan Čović smatraju da rezultat otcjepljenja entiteta RS mora biti mala enklava bosanskih muslimana između Ivan-sedla i Tuzle, odnosno Sarajeva i Zenice.

Odgovor Sarajeva na napore čiji je cilj komadanje Bosne i Hercegovine su pisma, otvorena pisma, oštrije intonirana otvorena pisma, apeli i apelacije. Ako nekome nije jasno zašto smo mi danas Palestinci na čekanju, neka ima u vidu kako naši izabrani zvančinici reaguju na otvorene prijetnje secesijom i nasiljem. Sad je strategija da se čeka sjednica ambasadora zemalja koje čine Vijeće za implementaciju mira (PIC). Dakle, umjesto plana imamo “nadu”.

Realnost je da međunarodna zajednica kao takva više ne postoji. Ne postoje nikakve međunarodne garancije našeg ustavnog, pravnog i političkog poretka. Nijedna od zapadnih zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog ugovora neće uraditi ništa više od onoga što mi pokažemo da smo spremni uraditi. A trenutno vide da naše rukovodstvo nije spremno uraditi ništa u borbi protiv podjele zemlje.

Ukoliko prestanemo čekati da neko drugi zaštiti našu državnost, prijatelji i na Zapadu i na Istoku će vrlo vjerovatno prihvatiti svaki naš plan da sačuvamo cjelovitost naše domovine i pravo na državu. Međutim, problem je što u ovom trenutku ne postoji plan. Dok se dejtonski poredak rapidno raspada mi nemamo rezervni plan. Naša sigurnost nije nikome važnija od nas samih. Amerika nas neće braniti. Niko nas neće braniti ako se sami ne odbranimo.

Nalazimo se kao narod i kao zemlja pred egzistencijalnom dilemom. U idućih nekoliko sedmica političko rukovodstvo u Sarajevu mora pokazati sposobnost da mobilizira sve potrebne resurse da spriječi održavanje referenduma; pobrinuti se da se probosanski glas čuje u zapadnim prijestolnicama od Berlina do Vašingtona; i pokazati da je na spriječavanju referenduma spremno učiniti sve što je Dodik spreman učiniti da ga održi. U suprotnom naša zemlja će krenuti putem rapidnog raspada. I već ćemo mi koji danas živimo morati da objašnjavamo svojoj djeci kako smo postali nova Palestina.

Reuf Bajrović i Emir Suljagić

tačno.net
Autor 30.8.2016. u 09:01