Povećan broj lažnih oglasa za zapošljavanje u inostranstvu

tačno.net
Autor 4.3.2014. u 10:01

Povećan broj lažnih oglasa za zapošljavanje u inostranstvu

Imajući u vidu povećan broj oglasa za zapošljavanje u inostranstvu, te određeni broj otkrivenih prevara u posredovanju u zapošljavanju bh. građana u inostranstvu, kada je od građana tražena određena novčana naknada, Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorava građane da budu oprezni prilikom prijavljivanja na oglase za zapošljavanje u inostranstvu.

– Ovom prilikom informiramo građane da je praksa kod posredovanja u zapošljavanju da privatne agencije koje vrše posredovanje svoje usluge naplaćuju od poslodavca koji traži radnu snagu, a ne od građana koji traže zaposlenje. Također, informiramo građane da posredovanje u zapošljavanju ne mogu vršiti fizička lica, te da svaka uplata na privatan račun jasno ukazuje da je riječ o prevari, te molimo građane da takve slučajeve prijave nadležnoj policijskoj upravi – ističu iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Podsjećaju da je jedina ispravna procedura da radnik potpiše ugovor sa poslodavcem, nakon čega na osnovu ugovora i drugih dokumenata poslodavac traži radnu dozvolu za radnika, a onda radnik na osnovu dobivene radne dozvole, kopije pasoša i drugih dokumenata aplicira u ambasadi države u koju želi ići na rad za radnu vizu.

avaz.ba

tačno.net
Autor 4.3.2014. u 10:01

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija