Prebijeno mače

tačno.net
Autor 3.7.2013. u 09:59

Prebijeno mače

Prije dva dana u sarajevskom naselju Dobrinja zabilježen je još jedan u nizu slučajeva zlostavljanja životinja. Meta nasilnika ovoga puta je bilo bespomoćno mače. Prema tvrdnjama mnogobrojnih komšija, mače je nasmrt drvenim štapom prebio Nazif Hodžić.

Piše: Jelena Paunović

„Ovo nije prvi put da Nazif nasmrt prebije neku od lokalnih maca. Prošle sedmice je krvnički tukao jedno mače sve dok mu nije polomio kičmu. Ubrzo nakon premlaćivanja podleglo je povredama. Ja sam penzioner i nemam novca, ali od svojih usta odvajam da bih njih hranila svakodnevno. Sina sam izgubila u ratu i one su jedine koje mi još uvijek na ovom dunjaluku znače utjehu i nadu“- sa suzama u očima rekla je Meira Drugovac, jedna od stanara koji se brinu o napuštenim mačkama u svom naselju.

 

Meira Drugovac na mjestu zločina

Aktivisti Udruženja za zaštitu i zdravlje životinja „Anđeo“, cijeli su slučaj prijavili nadležnoj Veterinarskoj inspekciji i PU Novi Grad. Policijska patrola je došla ubrzo nakon poziva i sačinila službenu zabilješku. Pošto su aktivisti za cijeli slučaj saznali putem društvenih mreža tek dan kasnije, prijavu Veterinarskoj inspekciji su poslali kasno sinoć. Aktivisti su najavili i podizanje Krivične prijave protiv počinioca ovog monstruoznog čina.

„Svaki put kada se susretnete sa novim slučajem zlostavljanja životinja, uvijek se neminovno pitate hoće li ikada tome doći kraj. Ovo mače sigurno nikome nije predstavljalo nikakvu prijetnju ili opasnost. Mače smo odmah odveli veterinaru ali mu nije bilo spasa. Morali smo ga uspavati. Nedužnom biću ovakve vrste povreda može nanijeti samo neko sa teškim psihičkim poremećajem“- rekla je Edina Pašić Korjenić iz Udruženja „Anđeo“.


Snimak mace kako se bori za život nakon dolaska aktivista

U neformalnom razgovoru Nazif Hodžić je negirao da je teško ozlijedio mače. Rekao je da on samo tjera mačke iz svog dvorišta koje mu prljaju baštu.

„Ta bašta nije njegova! Ispred naše zgrade se nalaze dvije manje bašte, jednu održavam ja a drugu on. S vremenom je po nekom nepisanom zakonu, dio bašte o kojoj on brine proglasio svojom. Osim što ubija životinje, Nazif i nama svakodnevno prijeti. Stidim se i pomisliti na sve uvrede i vrijeđanja kojima smo svakodnevno izloženi. Niz puta je htio i nas da tuče. Njemu jednostavno ne odgovara niko ko želi živjeti normalno: sa ljudima, prirodom i životinjama“- na njegove tvrdnje kratko se osvrnula gđa Drugovac.

Uspavana maca koja nije imala sreće

Nakon što je mače uspavano, aktivisti su pozvali Kafileriju u čijoj je nadležnosti uklanjanje životinjskih leševa. Na njihove, kao i pozive policije nisu odgovarali. Podsjetimo, glasnogovornik Kafilerije Ahmed Đipa je, još u januaru ove godine izjavio da Kafilerija radi 24h te da su uvijek na usluzi građanima. Nakon sedam mjeseci, na „dežurni“ broj (033/713 510) se više niko ni ne javlja.

 

tačno.net
Autor 3.7.2013. u 09:59