PREDSTAVA “AVETI“ 14. I 15. DECEMBRA PREMIJERNO PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

tačno.net
Autor 8.12.2015. u 18:49

PREDSTAVA “AVETI“ 14. I 15. DECEMBRA PREMIJERNO PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

Posljednji mjesec u 2015. godini Scena MESS će obilježiti sa četiri predstave koje će igrati ukupno osam puta u Sarajevu i Podgorici. U posebnom fokusu će biti sarajevska premijera predstave “Aveti“, nastala u režiji srbijanskog reditelja, Andreja Nosova, dok će novo gostovanje, ovaj put u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, imati komad Borisa Liješevića, “Brašno u venama“. Nova igranja pred sarajevskom publikom imat će i predstave “Koncert ptica“, Aleša Kurta i “Tajna džema od malina“, Selme Spahić.

Predstava “Aveti“, koja će i zvanično otvoriti decembarski repertoar Scene MESS u Sarajevskom ratnom teatru u ponedjeljak, 14. decembra u 20 sati, nastala je prema istoimenom djelu Henrika Ibzena. Predstava govori o instituciji braka i poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je i dalje potlačena. “Predstava je postavljena u minimalističkom salonu u kome se tokom jednog dana rješavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi iz (naše) građanske klase koja je mnogo htjela, a malo postigla. Ipak, ovo nije “britka kritika društva“ ili “sveobuhvatna teorija o tome šta ne valja sa nama i kako to treba ispraviti“ već prije svega predstava o ljudima koji su se našli prikovani uz zid“, naveo je reditelj predstave, Andrej Nosov te podsjetio da će predstava imati i svoju reprizu, 15. decembra u istom terminu.

Uloge u predstavi koja je nastala u koprodukciji Hartefakt fonda, festivala Grad Teatra iz Budve, Bitef teatra iz Beograda te uz podršku Ovation BBDO i Internacionalog teatarskog festivala MESS – Scena MESS,  ostvaruju Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović. Pored reditelja, autorski tim predstave čine umjetnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Vuk Bošković (dramaturg), Mirna Ler (scenografkinja), Lejla Hodžić (kostimografkinja) i Nikola Tomašević (scenski pokret).

Ulaznice za predstavu Aveti moguće je rezervisati svakog radnog dana od 10 do 16 sati pozivom na broj 033 664 070 ili slanjem poruke na Facebook stranici SARTR-a https://www.facebook.com/sartr1992/. Cijena ulaznice iznosi 10 KM, a omogućen je popust učenicima, studentima i penzionerima.

Nakon novog sarajevskog igranja predstave “Brašno u venama“ koje će se održati 19. decembra, gostovanje u Podgorici je zakazano za 21. decembra u 20 sati. “Koncert ptica“ će novo igranje u Kamernom teatru 55 imati u ponedjeljak 21. decembra u 20 sati, dok će se igranja predstave “Tajna džema od malina“ održati 26., 28. i 29. decembra u Sarajevskom ratnom teatru u 20 sati.

Tagovi:
tačno.net
Autor 8.12.2015. u 18:49