PREDSTAVA “GOSPODIN JASTUK“ U ČETVRTAK 16. APRILA U POZORIŠTU MLADIH

tačno.net
Autor 15.4.2015. u 11:14

PREDSTAVA “GOSPODIN JASTUK“ U ČETVRTAK 16. APRILA U POZORIŠTU MLADIH

Aprilski repertoar Scene MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS, nastavit će se u četvrtak, 16. aprila u Pozorištu mladih izvedbom predstave “Gospodin jastuk“, mladog režisera Luca Cortine sa počtekom u 20 sati. Predstava nastala u koprodukciji Festivala MESS i Pozorišta mladih, mjesto radnje ima u imaginarnoj totalitarnoj državi, a priča govori o piscu Katurijanu koji biva priveden zbog sličnosti njegovih “horor-bajki” i bizarnih stvarnih ubistava djece.

Nastavljajući praksu promocije svih pozorišnih zanimanja, Scena MESS april obilježava kao mjesec pozorišnog svjetla. Majstori svjetla u predstavi “Gospodin jastuk“, Adis Mirojević i Edin Memić istakli su da je kreiranje svjetla za predstavu uvijek produkt zajedničkog rada i konsultacija sa rediteljem ili rediteljicom i glumcima i glumicama predstave. “Nakon što svi damo svoje prijedloge tada prelazimo na praktični rad. Uvijek imamo tehničku probu sa glumcima i glumicama gdje radimo statične scene, te onda eventualno korigujemo svjetlo. Na kraju uvijek dobijemo krajnje rješenje koje svi usaglasimo“, rekao je Mirojević te dodao da ova predstava u sebi ima elemente od igre sjena, opšteg bijelog svjetla do mozaik svjetla koje je specifično zbog raznih boja koje se koriste.

Uloge u predstavi ostvaruju Sanin Milavić, Mario Drmać, Edhem Husić, Mirza Dervišić i Ema Salihbegović. Dramaturg predstave je Segor Hadžagić, scenografiju i kostim radila je Mirjana Čistopoljski, autori muzike su Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović, dok video art potpisuje Bojan Mustur.

Više o aktivnostima Scene MESS možete pronaći na www.mess.ba.

Tagovi:
tačno.net
Autor 15.4.2015. u 11:14