PREDSTAVA “KOKOŠ“ GOST 3. INTERNACIONALNOG TEATARSKOG FESTIVALA BALKANSKIH ZEMALJA U BURSI

tačno.net
Autor 20.3.2016. u 15:12

PREDSTAVA “KOKOŠ“ GOST 3. INTERNACIONALNOG TEATARSKOG FESTIVALA BALKANSKIH ZEMALJA U BURSI

Predstava Selme Spahić, “Kokoš“, nastala u koprodukciji Scene MESS i Sarajevskog ratnog teatra, predstavit će Bosnu i Hercegovinu na 3. Internacionalnom teatarskom festivalu Balkanskih zemalja, a igranje na sceni državnog teatra u Bursi zakazano je za večeras, 20. mart sa početkom u 20 sati. Predstava je inspirisana motivima iz romana “Velika bilježnica“ autorice Agote Kristof, a priča govori o činjenici da se historija 20. i 21. stoljeća na prostoru Balkana, često se svodi na dvije vremenske odrednice – ratno i postratno doba. Reprizno igranje predstave održat će se u ponedjeljak, 21. mart u 20 sati.

U vrijeme kada neki nastoje relativizirati značaj internacionalne kulture u našoj zemlji i kada sve rade na tome da BiH i ljudi u njoj budu svedeni isključivo na neki lokalni nivo, posebno je važno afirmirati umjetnost koja nastaje u BiH van granica naše zemlje. Gostovanja naših predstava širom svijeta samo su još jedan od pokazatelja da bez obzira na situaciju u kojoj naši umjetnici i umjetnice rade, da se njihov rad cijeni i Van granica naše zemlje“, istakao je u ime koproducenta predstave Sarajevskog ratnog teatra, Nihad Kreševljaković.

U svakom postratnom periodu, znanom i kao mir, česte su tendencije revidiranja historije i relativiziranja uzroka i posljedica rata. Danas, kada već uveliko živimo neoliberalni kapitalizam u kojem se historija često postmodernistički svodi samo na ličnu interpretaciju događaja, kroz ovakve predstave postaje važnije nego ikad reći istinu. Našu istinu.

Internacionalni teatarski festival Balkanskih zemalja organizuje se treću godinu zaredom u proljeće u turskoj Bursi. Pored teatarskih trupa sa Balkana, priliku da se predstave na Festivalu imaju i poznate teatarske trupe iz svijeta, a glavni cilj Festivala je umrežavanje umjetnika i umjetnica i njihova međusobna saradnja.

tačno.net
Autor 20.3.2016. u 15:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija