PREDSTAVA “KOKOŠ“ U BOSANSKOM NARODNOM POZORIŠTU ZENICA I SARAJEVSKOM RATNOM TEATRU

tačno.net
Autor 11.5.2015. u 14:09

PREDSTAVA “KOKOŠ“ U BOSANSKOM NARODNOM POZORIŠTU ZENICA I SARAJEVSKOM RATNOM TEATRU

Predstava “Kokoš“ autorice Selme Spahić, imat će svoja nova dva igranja, večeras u okviru četrnaestog festivala bh. drame u Zenici i u srijedu, 13. maja u Sarajevskom ratnom teatru u okviru majskog repertoara Scene MESS. Publika će predstavu koja je nastala kao dio trilogije “Janje/Kokoš/Orao“, u produkciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, BITEF-a i ZeKaeM-a u partnerstvu sa SARTR-om, u oba navrata moći pogledati u terminu od 20 sati.

Naglašavajući da je rad na pozorišnoj scenografiji uvijek veoma inspirativno i bogato iskustvo, scenografkinja predstave “Kokoš“, Mirna Ler, istakla je da se na glumačkim probama iskristaliziraju najbolja scenografska rješenja, te počnu otvarati nove kreativne mogućnosti upotrebe i izgleda prostora i svih njegovih sredstava. “Rad na predstavi Kokoš je bio specifičan po tome što je cjelokupan tekst, a i koncept nastao iz glumačkih improvizacija koje su bile inspirisane motivima romana “Velika bilježnica”, Agote Kristof. U finalu smo došli do toga da bi najbolje bilo napraviti scenografiju takvom da otvara više značenja o sistemima preživljavanja i posljedicama rata na jednu od porodica“, rekla je Lerova te dodala da scenografija predstave asocira na zagušenje osnovne slobode, okupaciju, voajerizam, te filmski kadar dokumentovanja repetitivne historije.

Predstava “Kokoš“ inspirisana je motivima iz romana “Velika bilježnica“ autorice Agote Kristof. Priča govori o bosanskohercegovačkom ratu, ali i svakom ratu u kojem se mijenjaju percepcije i ljestvice vrijednosti. Od Prvog i Drugog svjetskog rata, pa do ratova devedesetih, historija 20. i 21. stoljeća na prostoru Balkana, često se svodi na dvije vremenske odrednice – ratno i postratno doba. U svakom postratnom periodu, znanom i kao mir, česte su tendencije revidiranja historije i relativiziranja uzroka i posljedica rata. Danas, kada već uveliko živimo neoliberalni kapitalizam, u kojem se historija često postmodernistički svodi samo na ličnu interpretaciju događaja, postaje važnije nego ikad reći istinu. Našu istinu.

Ulaznice za zeničko igranje predstave rezervisat se mogu putem broja telefona 032 242 604, dok sarajevska publika ulaznice može kupiti svakog dana od 10 do 16 sati ili na dan predstave od 18 do 20 sati. Ulaznice je potrebno preuzeti najkasnije pola sata prije početka predstave.

Više o aktivnostima Scene MESS možete pronaći na www.mess.ba.

tačno.net
Autor 11.5.2015. u 14:09