Predstave širom BiH

tačno.net
Autor 7.5.2014. u 07:43

Predstave širom BiH

Obilježavajući 40 godina postojanja u Mostarskom teatru mladih 1974 nastavljaju se intenzivne aktivnosti, a sa ciljem da se u jubilarnoj godini sa predstavama i drugim programima stigne u 100 mjesta i gradova gdje se do sada eMTeeM 1974 nije predstavio. U Podgorici  je u zgradi Vlade u okviru tematskog sastanka radne grupe za praćenje implementacije Strategije za borbu protiv trgovine ljudima izvedena forum predstava „Nametnuta sudbina“, koju je sa članovima Centra za Romske inicijative iz Nikšića pripremila Amra Prutina. Na sastanku, čija je tema bila „Romkinje u ugovorenim brakovima“, prisustvalo je oko 30 posmatrača, među kojima su, osim članova radne grupe prisutni bili i predstavnici Uprave policije, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i direktori osnovnih i srednjih škola u Podgorici, kao i predstavnici civilnog sektora i članica Ambasade SAD.

Po povratku iz Podgorice završen je rad na predstavi Dječijeg studija “Morska priča” koja će kao rad u procesu biti predstavljena publici u četvrtak, 8. maja na Memorijalnoj sceni 2532 u 19,00 sati. Predstava kroz igru najmlađih emteemovaca, od kojih neki imaju samo 7 godina, šalje poruke tolerancije i borbe za očuvanje životne sredine. Predstavu je režirala Amra Prutina. Nakon predstavljanja u Mostaru “Morska priča” biće izvedena u okviru programa 17. Festivala dječijeg teatra BiH, koji se 10. i 11. maja održava u Gračanici, a organizuje ga Centar za dramski odgoj.

Istovremeno ansambl predstave Omladinskog studija “Maslinova grana” u režiji Amre Prutina, u subotu, 10. maja putuje u Teslić gdje će u okviru projekta “EU pred tvojim vratima” u dvorani SPKD “Prosvjeta” izvesti 40 – tu reprizu ove predstave. I u Tesliću će eMTeeM 1974 načelniku opštine uručiti drvo masline sa željom da ono zrači pomirenjem i tolerancijom i odaslati snažnu poruku građanima BiH da u Mostaru postoji jedna grupa mladih ljudi koji su svim svojim bićem protiv nametnutih im podjela.

Već 12. maja u Prijedoru počinje radionica Teatra u obrazovanju u okviru Druge putujuće škole mira za regiju Krajina, koja će trajati do 17. maja 2014.  godine. Na školi će učestvovati ukupno 40 srednjoškolaca iz Prijedora, Sanskog Mosta i Bosanskog Petrovca. Organizator škole je Helsinški odbor za ljudska prava RS iz Bijeljine, a voditelj radionice Sead Đulić.

U utorak 13. maja ansambl predstave “Nije Shakespeare, ali jeste Romeo i Julija”, koju je režirao Sead Đulić, nastupa na Međunarodnom festival dječijeg kazališta Maslačak u Sisku. U okviru programa održaće i radionicu na kojoj će predstaviti svoj rad.

Valja još istaći da je selektor ovogodišnjih Pozorišnih/Kazališnih igara koje se održavaju u Jajcu, Vojislav Vujanović, u zvanični program festivala najboljih predstava BiH pozorišta uvrstio i eMTeeM – ovu predstavu “Othello” rađenu za 40 – ti rođendan.

tačno.net
Autor 7.5.2014. u 07:43