Predstavnici civilnog društva – poslanicima PSBiH: Nećemo kozmetiku u javnim nabavkama

tačno.net
Autor 13.3.2014. u 08:44

Predstavnici civilnog društva – poslanicima PSBiH: Nećemo kozmetiku u javnim nabavkama

Ko je protiv naših amandmana, direktno je za korupciju, bili su jučer jasni predstavnici pet organizacija civilnog društva u BiH, govoreći o razlozima zbog kojih su Parlamentarnoj skupštini BiH uputili prijedlog 18 amandmana na rješenja sadržana u prijedlogu novog zakona o javnim nabavkama BiH, a koji će danas ponovno biti razmatran na Predstavničkom domu.

Organizacije civilnog društva i članice Asocijacije poslodavaca BiH uputile su i otvoreno pismo poslanicima PSBiH u kojem ističu, naglasio je direktor Antikorupcijske mreže Account Eldin Karić, da su ta amandmanska rješenja tek minimum zahtjeva za antikorupcijsko poboljšanje prijedloga zakona, koji bi trebao smanjiti visok stepen korupcije u procesu javnih nabavki.

Evropa ima istu muku

– Evropa ima slične probleme, poreska sredstva i tamo završavaju u džepovima pojedinaca, istakao je direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić, napominjući da su se civilni sektor i poslodavci prvi put izborili za javnu raspravu o ovom zakonu.

– Rasprava je bila uspješna, ali kada su se oni zatvorili u četiri zida, napravili su prijedlog koji u segmentima čak i proširuje mogućnost koruptivnog djelovanja, tvrdi Bakšić.

“Aktuelne politike su se usaglasile i ponovo zarobile proces donošenja kvalitetnijeg zakona, što je demonstrirano na posljednjoj sjednici Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma PSBiH, prihvatanjem dominantno kozmetičkih izmjena”, kaže se u pismu, te podsjeća na to da su sve zemlje regiona već uključile antikoruptivne mehanizme u nove zakone o javnim nabavkama, “čime su za kratko vrijeme radikalno podigle nivo transparentnosti, odgovornosti i konkurentnosti u ovoj oblasti. Otud bi neusvajanje predloženih amandmana civilnog društva značilo korak nazad i ponovnu potvrdu nedostatka političke volje za borbu protiv korupcije”, istaknuto je juče.

Drakonska kazna

– Ako smo 10 godina čekali na novi zakon koji će zaštititi javni interes, onda je bolje sačekati dok se ne definišu prava rješenja, smatra Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH, ukazujući i na to da Uprava za antikorupcijsku inicijativu – Sigma govori o neophodnosti aktiviranja pitanja koncesije, “a kod nas se ono ne otvara”.

Upozoravajući na to da mnogi u BiH zloupotrebljavaju Sigmu, koja, inače, nije razgovarala s predstavnicima civilnog sektora, Karić je ukazao i na to da jedna od evropskih direktiva traži drakonske kazne za koruptivno djelovanje u procesu javnih nabavki.

– Kod nas je predviđeno 5.000 KM, zar je to drakonsko, upitao je Karić, a o kakvom je haosu u tom procesu riječ, dovoljno govori i činjenica da od 17. novembra 2013. ne funkcioniše sistem žalbi, jer se želio implementirati dogovor političkih lidera Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, objašnjeno je novinarima.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 13.3.2014. u 08:44