Predstavnici EU i BiH danas razgovaraju o sudbini sredstava iz IPA fondova

tačno.net
Autor 10.9.2013. u 10:32

Predstavnici EU i BiH danas razgovaraju o sudbini sredstava iz IPA fondova

Konačna odluka o sudbini sredstava iz IPA fondova za BiH EU će donijeti naknadno. Uslov za nastavak IPA projekata je jasan politički dogovor o načinu implementacije već odobrenih sredstava.

SARAJEVO (AA) – Jutros je počeo sastanak u sjedištu Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini na kojem će se raspravljati da li će BiH ostati bez sredstava iz IPA fondova koje dodjeljuje EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Saša Rajačić iz Kancelarije za odnose za javnost Delegacije Evropke unije i specijalnog predstavnika EU u BiH potvrdio je za AA da je satanak između Monitoring komiteta EU i predstavnika BiH počeo i da se danas očekuje konačan ishod u vezi sa sredstvima iz IPA fondova za BiH.

Glasnogovornica Direkcije za evropske integracije BiH (DEI) Marina Kavaz-Siručić za AA je također potvrdila da se danas održava sastanak na tehničkom nivou, koji se inače održava dva puta godišnje.

“Već je poznato da je EU ranije privremeno obustavila četiri projekta za BiH. Danas će biti razgovarano i o tim, ali i o desetini drugih projekata i njihovoj implementaciji. Ali konačna odluka o sudbini IPA fondova neće biti donesena danas, jer će Evropska unija naknadno donijeti odluku o tome. Danas će nakon sastanka biti sastavljena pisana izjava na osnovu koje će biti odlučeno šta će se desiti sa IPA fondovima za BiH”, kazala je Kavaz-Siručić.

Inače, prema ranijim informacijama, ako Bosna i Hercegovina ne postigne sporazum sa Evropskom unijom, mogla bi da izgubi pravo na finansijsku pomoć u iznosu većem od 1,5 milijardi KM.

Prema izvorima iz Brisela, uslov za nastavak realizacije IPA projekata je jasan politički dogovor u BiH o mjerama i aktivnostima, kao i dogovor o načinu daljnje implementacije projekata koje je EU već odobrila.

EU je do sada suspendovala realizaciju nekoliko projekata za BiH. Brisel je naročito zabrinut za zaštitu i kontrolu sponzorisanog novca u BiH.

Od 2007. do 2013. godine BiH je od EU dobila nešto više od 600 miliona eura, a iznos sredstava iz IPA fondova za period 2014.-2020. godina još nije preciziran.

Anadolija

Tagovi:
tačno.net
Autor 10.9.2013. u 10:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija