Predstavnici međunarodne zajednice, predvođeni Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, posjetili općinu Jajce

tačno.net
Autor 20.7.2016. u 09:02

Predstavnici međunarodne zajednice, predvođeni Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, posjetili općinu Jajce

Nedavna odluka Skupštine Srednjobosanskog kantona da, uprkos sudskim odlukama i učeničkim protestima, podijele postojeću srednju školu, bila je glavna tema razgovora predstavnika međunarodne zajednice, uključujući OHR, Francusku ambasadu i direktora Misije USAID-a, koji su se pridružili šefu Misije OSCE-a u BiH, ambasadoru Jonathanu Mooreu, na sastancima sa općinskim vlastima i predstavnicima civilnog društva u Jajcu.

Ambasador Moore osudio je takvu odluku kantonalne Skupštine kojom se vrši podjela učenika protiv njihove volje. “Djeca u Bosni i Hercegovini zaslužuju najbolje uslove za inkluzivno i kvalitetno obrazovanje. Kreiranje još jednog slučaja “dvije škole pod jednim krovom” je upravo korak u suprotnom smjeru i nije način da se riješe pitanja kao što su nastavni plan i program ili učenička svjedočanstva. Praksa je pokazala da administrativno ujedinjenje podijeljenih škola doprinosi poboljšanju uslova za učenje i dovodi do uštede ionako oskudnih finansijskih sredstava. Kanton ne može priuštiti ni ove postojeće škole. Trebalo bi da poštujemo i principe inkluzivnosti i želje učenika. Lokalne vlasti u Jajcu bi trebalo da povuku svoj zahtjev, a kantonalne vlasti bi trebalo da se suzdrže od provedbe ove pogrešne odluke”, naglasio je ambasador Moore.

“Nedavni protesti koje smo vidjeli pokazuju da djeca u Jajcu ne žele da budu podijeljena. I oni u tome imaju našu podršku i divljenje. OHR se pridružuje pozivu vlastima Srednjobosanskog kantona da preispitaju odluku da formiraju novu školu u Jajcu te da, umjesto toga, svoje napore usmjere na iznalaženje rješenja za probleme u obrazovnom sektoru na način koji neće ugroziti multietnički karakter općine Jajce i Srednjobosanskog kantona”, rekao je Michael Doyle iz OHR-a, koji u ime Visokog predstavnika Valentina Inzka prisustvuje ovoj posjeti.

“Ono u čemu se ogleda jedinstvo i snaga Francuske jesu škole u koje sva djeca idu zajedno. Kao Francuzi i prijatelji ove zemlje, želimo da isti principi i vrijednosti budu primjenjeni i u BiH. Želim da čestitam učenicima iz Jajca na njihovoj borbi za zajedništvo”, istakao je Donato Giuliani, savjetnik za kulturu Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u BiH.

Ovo je treća posjeta predstavnika međunarodne zajednice školama i zajednicama u Bosni i Hercegovini koju organizira Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Tagovi:
tačno.net
Autor 20.7.2016. u 09:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija