Predstavnici žrtava genocida u Srebrenici na sastanku sa glavnim tužiocem BiH

tačno.net
Autor 6.9.2013. u 08:31

Predstavnici žrtava genocida u Srebrenici na sastanku sa glavnim tužiocem BiH

Predstavnici žrtava genocida tražiće od Salihovića ispunjavanje njihovih zahtjeva

SARAJEVO (AA) – Danas se sastajemo po prvi put sa glavnim tužiocem BiH i od njega ćemo tražiti rješavanje velikog broja problema koje imamo po pitanju sudstva i tužilaštva, kazala je u izjavi za Anadolu Agency Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Današnjem sastanku predstavnika žrtava genocida u Srebrenici sa glavnim tužiocem Bosne i Hercegovine Goranom Salihovićem prisustvovali su predsjednica Udruženja “Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, njena zamjenica Kada Hotić, te predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović. Subašić je istakla kako će oni danas tužiocu iznijeti četiri svoja zahtjeva.

“Tražićemo da tim šest koji vodi Srebrenicu da se pojača, jer je tamo samo jedan tužilac. Tražićemo i odgovore zašto se prekopava cijelo Sarajevo, troše se pare, a nema ništa, a grobnice za koje se zna da postoje, zašto se one ne rade dok je lijepo vrijeme”, kazala je Subašić.

Predstavnici će tražiti odgovore i na presude koje se donose ili se trebaju donijeti, kao i bolju zaštitu svjedoka. Subašić je istakla da nisu zadovoljni činjenicom da Sud BiH pozove svjedoka, ne obezbijedi mu adekvatnu zaštitu, nakon čega se oni susreću sa nizom problema.

“Ja sam ta prva. Kad pođem u Srebrenicu, Vlasenicu, Bratunac, bilo gdje, ako policija Republike Srpske zaustavi to vozilo, šofer mora platiti kaznu. Bez obzira da li je kriv ili ne, vozio brzo ili polako, on mora platiti kaznu, jer sam u tom vozilu ja”, pojasnila je Subašić, dodavši da se i provokacije, pisma i prijetnje koje svjedoci dobijaju “više ne mogu izdržati”.

Subašić je kazala kako su se ranije sastajali i sa američkim ambasadorom, te glavnim tužiocem Sjedinjenih Američkih Država Stivenom Rappom, te da će i njega obavijestiti o toku dogovora sa Salihovićem.

Od današnjeg presude Haškog tribunala, u kojoj će biti donesena odluka da li je država Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka iz porodice Nuhanović i Mustafić koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine, Subašić je istakla kako očekuje da će Holandija i holandski narod kazati da su odgovorni za sve što se dešavalo u Srebreniic 1995. godine.

“Ja sam živi svjedok. Holandski vojnici koji su imali mandat da zaštite ljude u Srebrenici, solidarisali su se sa zločincima, učestvovali su u odvajanju, silovanju, svemu što smo mogli vidjeti”, poručila je Subašić, dodavši da je vrijeme da “Holandija skine teret sa svojih leđa.

Nakon sastanka sa predstavnicima žrtava genocida tužioc Salihović sastaće se i sa predsjednicom Udruženja Žena žrtava rata Bakirom Hasečić.

Anadolija

tačno.net
Autor 6.9.2013. u 08:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija