Prekinuta rasprava o sudbini Hastahane: Kako načelnik Ajnadžić montira javne rasprave

tačno.net
Autor 30.5.2019. u 13:05

Prekinuta rasprava o sudbini Hastahane: Kako načelnik Ajnadžić montira javne rasprave

Juče, 29. maja 2019. godine, u MZ Marindvor trebala se održati javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Regulacionog plana za lokalitet Hastahana. Opština Centar će pokušati uvjeriti javnost da javna rasprava, formalno-pravno, jest održana. Istina je da su opštinske vlasti, predvođene načelnikom Nedžadom Ajnadžićem i uz podršku poslušnika iz Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, učinile sve da onemoguće mnogobrojno lokalno stanovništvo da slobodno i otvoreno govore protiv planirane izgradnje u parku Hastahana.

Rasprava je, protivno obećanjima načelnika, održana u maloj sali tako da većina ljudi iz mjesne zajednice nije mogla ni pristupiti.  U sali su sat vremena prije službenog početka dobar dio mjesta zauzele korpulentne muške osobe koje kao pojedinci, pod ličnim imenom i prezimenom, nisu prozborili niti jednu riječ, ali su zato vrlo predano ometali sve one koji su kritikovali načelnikov projekat – prijetnjama, psovkama, šovinističkim ispadima, vrijeđanjem na nacionalnoj i rodnoj osnovi, osporavanjem slobode govora.

Niti na jedno pitanje nadležni iz Opštine i Zavoda nisu odgovorili, a nije bilo ni vidljivog vođenja zapisnika.

Rasprava je prekinuta bez zaključaka. Recept je isproban i u drugim mjesnim zajednicama ove opštine, u kojima je načelnik Ajnadžić pokušavao protiv volje naroda progurati svoje betonske koncepte. Budući da ni načelnik ni predsjedavajući rasprave Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, nisu odstranili one koji su prijetili, provocirali na nacionalnoj i drugim osnovama i ometali izlaganja, niti su tražili da interveniše prisutna policija, nego su naprotiv vidno favorizovali upravo tu skupinu a građanstvo sprečavali da govori, te da se ista taktika ponavlja, obojicu držimo direktno odgovornim kao podstrekače ako ne i organizatore ove predstave. Stanovništvo je međutim pokazalo da na te taktike više ne nasjeda, jasno iznijelo stavove protiv gradnje a za uređenje parka, te raskrinkalo pozadinu režiranih izljeva patriotskog zanosa kao kamuflažu otimačine javnih prostora za privatni račun, u čemu je sarajevska SDA osobito verzirana.

Od opštinskih vijećnika, a mnogi su juče bili prisutni, očekujemo da odbiju raspravu o ovom projektu i proces izmjena Regulacionog plana vrate na početak, s obzirom da je ljudima uskraćena mogućnost slobodnog očitovanja o ovom projektu. Svi koji se o to ogluše demonstriraće da su im stranke samo produžena ruka SDA, a cijenu za to platiti već na opštinskim izborima naredne godine.

Jedan grad, jedna borba

EKO akcija

tačno.net
Autor 30.5.2019. u 13:05