Premijer Konaković treba obavjestiti Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a ne medije o nezakonitostima u javnom sektoru

tačno.net
Autor 17.1.2017. u 15:47

Premijer Konaković treba obavjestiti Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a ne medije o nezakonitostima u javnom sektoru

To što je premijer Kantona Sarajevo nezadovoljan radom menadžmenata javnih komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo ne treba da bude medijska vijest, već otklanjanje takvih anomalija treba da bude njegov prevashodni zadatak kao premijera. Pitamo premijera Konakovića zašto nije o propustima koje su uočene od strane Vlade Kantona obavjestio Tužilaštvo Kantona Sarajevo sa kojim inače kako sam kaže ima odličnu saradnju.

Sa druge strane 2013. godine, predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac u ulozi tadašnjeg Ministra unutrašnjih poslova KS podnio je Tužilaštvu Kantona Sarajevo prijavu za finansijske malverzacije u javnim komunalnim preduzećima koje su bile sadržane u revizorskim izvještajima.

Nezakonite aktivnosti i razni propusti su utvrđeni tada u reviziji u svih 13 javnih komunalnih preduzeća, koje je ministar Pećanac predao tužilaštvu nakon čega su se on lično i SDU BiH suočili sa raznim vrstama političkih i drugih pritisaka. Između ostalog u tim revizorskim izvještajima je bio i famozni slučaj sa  JP TV SA gdje je tadašnji direktor kupio motorni čamac na ime preduzeća, da bi revizija otkrila da je od te nabavke nakon godinu dana ostao samo motor.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo nikada nije dalo izvještaj u vezi sa tim prijavama, a istovremeno aktuelni premijer Kantona Sarajevo je tada u ulozi predsjednika kluba poslanika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo bio protiv takvih mjera i podnošenja prijava. Dok sada javno izražava nezadovoljstvo sa ponašanjem pojedinih direktora.

SDU BiH traži da Vlada Kantona Sarajevo poduzme mjere da se prijave koje su protiv odgovornih u javnim komunalnim preduzećima podnesene još 2013. godine procesuiraju i da se te prijave dopune novim detaljima koje sada premijer iznosi javno.

tačno.net
Autor 17.1.2017. u 15:47