PREMIJERA PREDSTAVE “JOŠ JEDNO PISMO PREKO CRVENOG KRSTA“

tačno.net
Autor 22.4.2014. u 12:11

PREMIJERA PREDSTAVE “JOŠ JEDNO PISMO PREKO CRVENOG KRSTA“

U Sarajevskom ratnom teatru u četvrtak u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava “Još jedno pismo preko Crvenog krsta“ u režiji Elme Selman i Sanele Krsmanović, a kao uvod u predstavu postavljena će biti foto izložba Velije Hasanbegovića “I moja bijela traka..“.

Dokumentarno-plesna predstava “Još jedno pismo preko Crvenog krsta“ bazirana je na na prikupljenim intimnim pismima koja su slana devedesetih godina u okviru Crvenog krsta. Kako su navele autorice Sanela Krsmanović i Elma Selman predstava istražuje širok dijapazon emocija koje su ova pisma nosila, te intimne ožiljke i obilježja, koje je ovaj svojevrsni ratni komunikacijski fenomen ostavio. “Priča govori o dvije sestre koje su u ratu bile udaljene 3 km, a nisu se mogle vidjeti zbog svih okolnosti. I sa privatne i sa profesionalne strane ova predstava je bila veliki izazov i zato mi je posebno drago što smo došli do trenutka kada ćemo imati premijeru“, istakla je Krsmanović te se posebno zahvalila SARTR-u i MESS-u na velikom povjerenju.

Koliko su pisma intimna toliko je i proces kreiranja predstave bio intiman. Sami tekstovi su iznimno jaki da ih je teško i čitati, a posebno mi je drago što će žene čiju priču pričamo biti sa nama u četvrtak na premijeri“, navela je Selman te dodala da su pisma unutar dužeg vremenskog perioda bila jedini vid komunikacije između izuzetno bliskih članova obitelji.

Umjetnički rukovodilac Modula memorije i direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković istakao je da mu je iznimno drago što će se premijera Predstave odigrati u okviru Modula Memorije i što je SARTR koproducent i domaćin predstave. “Iako je prošlo dvadeset godina od ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, za mene je ovo i dalje nedavna prošlost, posebno kada se uzme u obzir da se i danas součavamo sa raznim naporima da se cenzuriše glas umjetnika“, istakao je Kreševljaković te dodao da mu je drago što mlade umjetnice kao što su Krmanović i Selman rade ovakve priče. Također je dodao da se zbog zauzetosti sala, filmsko veče sa Šejlom Kamerić pomjera za ponedjeljak, 28. april.

Kao uvod u premijeru predstave “Još jedno pismo preko Crvenog krsta“, svoju foto izložbu će postaviti bosanskohercegovački fotograf, Velija Hasanbegović. On je svojim objektivom prošle godine pratio istoimeni performans Elme Selman koji je povodom 31. maja, Dana bijelih traka, imao za cilj da podsjeti na žrtve općine Prijedor, civile koji su mučeni, ponižavani i ubijani zbog pripadanja drugim vjerskim skupinama. “Izložba će biti moj pogled na prošlogodišnji Elmin performans, a sastojat će se od dvanaest fotografija u crno-bijeloj tehnici. Mnogi su me pitali koji je moj razlog za ovu izložbu, a ja im kažem da imam 3170 razloga za nju“, naveo je Hasanbegović te dodao da ima veliku želju da projekat živi i nakon Modula Memorije i da obiđe mnoge gradove i države, a prije svega Prijedor kome je i posvećen.

tačno.net
Autor 22.4.2014. u 12:11