PREMIJERA PREDSTAVE “WHAT IS EUROPE“ 31. JANUARA U DOMU ORUŽANIH SNAGA BIH

tačno.net
Autor 15.1.2016. u 12:40

PREMIJERA PREDSTAVE “WHAT IS EUROPE“ 31. JANUARA U DOMU ORUŽANIH SNAGA BIH

Predstava “What is Europe“ jednog od najuspješnijih regionalnih reditelja, Andrása Urbána, premijerno će biti izvedena u okviru januarskog repertoara Scene MESS u nedjelju, 31. januara u Domu oružanih snaga BiH sa početkom u 20 sati. Nastala prema eseijima Lászlóa Végela, predstava kroz saznanja i iskustva čovjeka sa Balkana govori o sukobu filozofskih i političko–pragmatičnih ideja evropeizma, te identitetu građana koji iako po geografskom i historijsko-kulturnom kontekstu pripadaju Evropi, postoje samo van zvaničnih političko-evropskih teritorija. Reprizna igranja predstave zakazana su za 01. i 02. februar u Domu oružanih snaga BiH također u 20 sati.

Najavljujući premijerno igranje, reditelj i scenograf predstave, András Urbán, istakao je da predstava koristi svakodnevno iskustvo malog čovjeka koji prolazi ili je prošao cjelokupnu mitologiju gasterbajstva ili današnje stanje tranzicije. “Pitanje koje postavljamo u predstavi, What is Europe, nastalo je iz Vegelovog eseja, What is Jugoslavia, a mi ga parafraziramo i usmjeravamo. Pitanje aludira na paradoksalni sadržaj ideje evropskog u njenom idejnom, historijskom i kulturnom smislu, a koji se istovremeno na određen dramski način sukobljava i sa političko konceptualnom odrednicom EU kao evropskim sklopom. O ovoj temi govorimo jednostavno, kroz sudbine običnih ljudi“, naveo je Urban te dodao da u samom procesu kreiranja predstave glumci ulažu sopstvena iskustva tako što sukobljavaju ili usmjeravaju prema sebi i svom ličnom iskustvu one odrednice koje se pojavljuju u samom tekstu predstave.

Uloge u predstavi ostvaruju Sanin Milavić, Vedrana Seksan, Mirna Kreso, Benjamin Bajramović, Dženana Džanić i Amar Čustović dok ostatak autorskog tima čine dramaturginja Bojana Vidosavljević, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitorica muzike Irena Popović-Dragović, asistent reditelja Zulfikar Filandra i asistentica scenografije Jasmina Koluh.

Realizaciju ovog projekta posebno su podržali Centar za kulturu Sarajevo, Dom oružanih snaga BiH, Narodno pozorište Sarajevo i Multimedia.

tačno.net
Autor 15.1.2016. u 12:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija