PREMIJERNO PRIKAZIVANJE DOKUMENTARNOG FILMA “BOSANSKI ŽENSKI MUSLIMANSKI OBREDI – UČENJE, RECITIRANJE I PODUČAVANJE U SARAJEVU“

tačno.net
Autor 6.7.2016. u 10:37

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE DOKUMENTARNOG FILMA “BOSANSKI ŽENSKI MUSLIMANSKI OBREDI – UČENJE, RECITIRANJE I PODUČAVANJE U SARAJEVU“

Premijerno prikazivanje prvog dokumentarnog filma o muslimanskim obredima bosanskih žena pod nazivom “Bosanski ženski muslimanski obredi – učenje, recitiranje i podučavanje u Sarajevu”, održat će se u organizaciji TPO Fondacije u četvrtak, 7. jula u Bošnjačkom institutu u Sarajevu sa početkom u 19 sati. Nastao u produkciji Copenhagen Univerziteta, film autorica Zilke Spahić Šiljak i prof. dr. Catharine Raudvere odaje počast damama sarajevske mevludske tradicije, hadži Aiša hanumi Fočakovki i Medihi hanumi Silajdžić koje više od četrdeset godina predvode obrede mevluda i tevhida i koje su danas jedine dvije žene sa završenom Medresom iz 1948. godine.

Najavljujući premijerno prikazivanje, autorica Zilka Spahić Šiljak istakla je da film ima obrazovni karakter te da je namijenjen studentima historije, antropologije, etnologije, religijskih i rodnih studija. “Ovaj film je bajramski poklon i svojevrstan omaž damama sarajevske mevludske tradicije čiji je rad i posvećenost očuvanju vjere i tradicije oplemenio živote generacija žena i muškaraca. One su i svjedokinje jedne čitave epohe vjerskog i kulturnog života u BiH, ali i njegove aktivne kreatorice i sudionice. Iz njihovih života i priča iščitavamo socijalnu historiju socijalističkog i postsocijalističkog vremena te snagu žena koje su čuvale i njegovale svoje običaje i vjeru, a da taj trud i zalaganje nisu bili adekvatno priznati i prepoznati u zajednici i društvu“, navela je Spahić Šiljak te pozvala građane i građanke da pogledaju film.

Nakon premijere film će biti dostupan na zvaničnoj web stranici Copenhagen Univerziteta i u arhivskoj građi Bošnjačkog instituta – Fondaciji Adila Zulfikarpašića.

TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacija u Bosni i Hercegovini postoji od 2004. godine, s ciljem da kroz implementaciju obrazovnih, istraživačkih, psihosocijalnih i interkulturnih programskih aktivnosti, doprinese izgradnji građanskog i demokratskog društva, osnaživanju svijesti o ravnopravnosti spolova i etabliranju etike partnerstva i odgovornosti u porodici, društvu i političkom životu BiH.

tačno.net
Autor 6.7.2016. u 10:37