PRIČE IZ PROŠLOSTI U FOKUSU ŠESTOG DANA 56. FESTIVALA MESS

tačno.net
Autor 4.10.2016. u 15:32

PRIČE IZ PROŠLOSTI U FOKUSU ŠESTOG DANA 56. FESTIVALA MESS

U srijedu, 05. oktobra 2016. godine u okviru šestog dana 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, publika će imati priliku pogledati predstave “Zvuk vatre“ meksičke trupe Lagartijas Tiradas al Sol te “Kralj Ubu“ slovenske SNG drame iz Ljubljane. Predstave će igrati u Pozorištu mladih Sarajevo u 18 sati, odnosno u Sarajevskom ratnom teatru u 20 sati.

 

Šezdesetih godina prošlog vijeka mladi meksički revolucionari digli su se na oružje u očajničkom nastojanju da mijenjaju društvo. Nekoliko decenija poslije, djeca tih gerilaca krenut će stopama svojih očeva, otkrivajući to mračno poglavlje meksičke historije kroz osobna iskustva jedne žene – Margarite Urías. Predstava “Zvuk vatre“ spaja pripovijedanja svjedoka, arhivske snimke i makete, dok glumci i glumice istovremeno otkrivaju artefakte skorije prošlosti. Crpeći snagu historije, trupa Lagartijas Tiradas al Sol stvorila je jednu odvažnu dokumentarnu dramu koja ponovo oživljava političko naslijeđe svojih predaka. Ona predstavlja jedan silovit napad na našu obamrlu svijest i prijeku molbu da se prošlost ne zaboravi.

Predstavom “Kralj Ubu“ rađenom prema predlošku beskrupulozne, urnebesne, mračne drame Alfreda Jarryja, reditelj Jernej Lorenci pruža nam vlastitu viziju brutalnosti i primitivizma našeg doba. Skandal koji je 1896. podijelio publiku nakon premijernog izvođenja drame Kralj Ubu, tada dvadesettrogodišnjeg Alfreda Jarrya, neočekivano je nagovijestio događaje u umjetnosti i društvenom životu 20, a čini se i 21. stoljeća. Na polju umjetnosti, ova drama je nagovijestila nadrealizam, dadaizam, pa čak i teatar apsurda, dramu apsurda, te ludizam, avangardne struje koje su pomele tradicionalne forme, dok je u društvu najavila nadolazeću lavinu pohlepe i svirepog ubijanja. Sve to upakovano je u jednu beskrupuloznu i provokativnu predstavu punu crnog humora.

tačno.net
Autor 4.10.2016. u 15:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija