Prije 24 godine BiH postala članica Ujedinjenih naroda

tačno.net
Autor 22.5.2016. u 11:15

Prije 24 godine BiH postala članica Ujedinjenih naroda

Na današnji dan prije 24 godine Bosna i Hercegovina je postala članica Ujedinjenih naroda, po Rezoluciji 757, a kao sukcesor SFR Jugoslavije, te je postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koji su ratificirani od strane SFRJ.

22. maj jedan je od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine od njenog ponovnog osamostaljenja.

Bosna i Hercegovina sudjeluje u radu UN-a preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, ali i pri UNESCO-u, čije je sjedište u Parizu.

Na 61. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, najbitnija pitanja za našu zemlju bila su: Situacija u zemlji, održavanje međunarodne sigurnosti, te dobrosusjedski odnosi, stabilnost i razvoj u Jugoistočnoj Evropi, borba protiv terorizma, ljudska prava i humanitarna pitanja, ali i Međunarodno pravo, međunarodni krivični sud, Međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na tlu bivše SFRJ, prevencija konflikta u svijetu i održavanje mira kao i razoružanje.

Riješena su bitna pitanja poput finansiranje od strane UN-a, ali i pitanje dugovanja BiH prema UN-u nakon sticanja samostalnosti.

Zastava koja je usvojena 4. maja 1992. godine za zastavu Republike Bosne i Hercegovine, zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić.

Zastava je bila pravougaonog oblika, bijele boje sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini. Odnos širine i dužine zastave bio je jedan prema dva.

Na današnji dan, 1992. godine zastava je zvanično predstavljena ispred zgrade UN-a u New Yorku

N1

tačno.net
Autor 22.5.2016. u 11:15