Prijeti li novi kaos: Aranžman BiH s MMF-om propao

tačno.net
Autor 6.5.2014. u 09:50

Prijeti li novi kaos: Aranžman BiH s MMF-om propao

POSTOJEĆI stand-by aranžman Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je propao i zbog toga će se morati drastično “rezati” proračunski troškovi ili tražiti alternativni izvori kreditiranja kako bi se izbjegao opći kaos u zemlji, upozorio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

“Ne bude li rebalansa proračuna morat ćemo sva proračunska izdvajanja, uključujući tu plaće, mirovine i invalidnine, ‘rezati’ za 40 posto”, kazao je Nikšić novinarima upozoravajući kako je stanje iznimno ozbiljno jer je sada izvjesno da samo Federacija BiH ostaje bez planiranih 344 milijuna konvertibilnih maraka (oko 176 milijuna eura).

Riječ je o 299 milijuna KM (159 milijuna eura) namijenjenih punjenju entitetskog proračuna po osnovi kredita od MMF-a, ali i “vezanim” dodatnim sredstvima u iznosu od 45 milijuna KM (23 milijuna eura) iz izvora Svjetske banke (WB).

“Imamo dva izbora: napraviti rebalans proračuna ili se povući iz federalne vlade, što bi četiri do pet mjeseci prije izbora dovelo do kaosa”, kazao je Nikšić.

MMF je prošlog tjedna objavio kako za sada odgađa isplatu šeste rate kredita po osnovu stand-by aranžmana jer parlament BiH nije usvojio očekivane izmjene zakona kojima bi se osiguralo izjednačavanje trošarina na duhan i duhanske proizvode. Izmjene zakona nisu usvojene zbog nesuglasica među entitetima oko toga kakve će učinke imati zahtijevane izmjene.

U pitanju je iznos od oko 47,5 milijuna eura, koliko iznosi šesta rata kredita, od kojih je Federacija BiH trebala dobiti dvije trećine iznosa, a trećinu Republika Srpska.

“Ne znam ni ja na koji način, no morat ćemo to riješiti ukoliko ne želimo ponovo imati socijalne nemire”

Federalni premijer je kazao kako će vlada pokušati pronaći novi izvor “krpanja” proračuna jer bi smanjenje izdvajanja za 40 posto opasno zakompliciralo i tako tešku situaciju.

“Ne znam ni ja na koji način, no morat ćemo to riješiti ukoliko ne želimo ponovo imati socijalne nemire izazvane činjenicom da je ovaj aranžman s MMF-om propao”, kazao je Nikšić. Pojasnio je kako za sada samo travanjske plaće i isplate ostalih naknada nisu dovedene u pitanje, no dalje se ne zna što će biti.

Glavni korisnici kredita BiH i MMF-a su vlade entiteta koje na taj način, uz uvjet provedbe reformi, dobivaju dodatna sredstva za pokrivanje proračunskih izdvajanja.

Vlada Republike Srpske ranije je najavila kako će pokušati dobiti alternativni kredit od jedne ruske komercijalne banke.

Lokalni su mediji izvijestili kako je vlada u Banjoj Luci već dogovorila kredit u iznosu od 70 milijuna eura, no potencijalni kreditor navodno traži da se njegovo vraćanje jamči upisom hipoteke na dio imovine Elektroprivrede RS.

Sadašnji stand-ba aranžman BiH i MMF-a sklopljen je 2012. godine i istječe ove jeseni, a ugovoren je kredit od oko 415 milijuna eura.

Iz ureda MMF-a u Sarajevu prošlog tjedna je najavljeno kako će izaslanstvo središnjice te organizacije iz Washingtona doći u BiH u drugoj polovici svibnja kako bi dodatno analiziralo provedbu obveza po stand-by aranžmanu, o čemu će onda ovisiti donošenje odluke o tome hoće li on biti nastavljen i pod kojim uvjetima.

HINA

tačno.net
Autor 6.5.2014. u 09:50