PRIMIJENJENI TEATAR NA 57. MESS-U – TEATAR KOJEG SE TIČE

tačno.net
Autor 26.9.2017. u 14:15

PRIMIJENJENI TEATAR NA 57. MESS-U – TEATAR KOJEG SE TIČE

Među programskim sadržajima 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS naći će se i predstave koje spadaju u takozvano primijenjeno pozorište koje koristi različite dramske tehnike i forme u radu sa različitim društvenim grupama. Vođeni osnovnim motivom ovogodišnjeg Festivala slavljenja različitosti pripovjedača/ica koji će uzeti scenu kao prostor da ispričaju svoje priče, posebno će biti zanimljivo gledati predstavu gluhonijemih umjetnika i umjetnica iz Poljske u predstavi «Jedan gest», dok će tri predstave biti prevedene na znakovni jezik (“Mirna Bosna”, 03.10, 16h, Kamerni teatar 55; “Knjiga mojih života”, 06.10, 16h, Kamerni teatar 55; i “Dokle pogled seže”, 08.10, 18h, SARTR).

Za razliku od govornog jezika koji se prevashodno zasniva na glasovima, znakovni jezik angažuje cijelo tijelo. U predstavi «Jedan gest» (nedjelja, 01.10, 20h, SARTR) poljskog reditelja i vizuelnog umjetnika Wojteka Ziemilskog, četvero gluhonijemih žena i muškaraca govore o svojim životima, nudeći gledateljima-cama mogućnost da sami prepoznaju razliku između njihovog svijeta i svijeta onih koji čuju. Njihova izvedba je mnogo više od zanimljivog prikaza svijeta jedne manjine. Oni publiku vode na putovanje u jedan fascinantan i čudan svijet jezika bez riječi. U svijet u kojem je komunikacija događaj koji se sastoji od gestikulacije, facijalnih ekspresija, ritma i pokreta koje morate vidjeti da biste ih razumjeli.

Pokazujući poseban senzibilitet za slijepa i slabovidna lica, glumački gosti Festivala će čitati djela po kojima su nastale predstave u oficijenom programu MESS-a. «Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH i Festival MESS bit će partneri u okviru ovogodišnjeg programa u cilju podizanja svijesti o važnosti inkluzivnog pozorišta. Glumci i glumice čitat će naslove koji će se naći u programu MESS-a, a članovi i članice Biblioteke posjetit će više od 10 predstava u programu. Radujemo se ovom lijepom partnerstvu”, istakla je Selma Spahić, umjetnička direktorica Festivala.

Dramske tekstove će čitati Vedrana Seksan (Međuspol /MDLSX), Benjamin Bajramović (Moja Fabrika) i Dražen Pavlović (Rašomon). „Ovo je jedinstvena prilika da utičemo  na svijest javnosti o zadovoljavanju kulturnih potreba korisnika Biblioteke, koje su od velikog značaja za njihov život. Kulturne manifestacije u našem gradu inače nisu prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih  osoba, te je ovo do sada najbolji primjer inkluzije pozorišta. Koristim se prilikom da se zahvalim MESS-u na uspješnoj saradnji”, istakao je Sakib Pleh, direktor Biblioteke.

Kao dio MESS OFF programa bit će upriličena i promocija knjige Darka Lukića “Uvod u primijenjeno kazalište” (06.10, 15h, Galerija Gabrijel – Kamerni teatar 55).

Tagovi:
tačno.net
Autor 26.9.2017. u 14:15