Proglas radnika i građana Tuzle: Žele ujednačavanje plaća i oduzimanje nelegalno stečene imovine

tačno.net
Autor 8.2.2014. u 08:41

Proglas radnika i građana Tuzle: Žele ujednačavanje plaća i oduzimanje nelegalno stečene imovine

Nakon što je premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio ostavku, prosvjednici su objavili Proglas kojim su objasnili svoje uvalove! J

Proglas protestanata prenosimo u cijelosti:

PROGLAS 7. februar 2014. Danas se u Tuzli kreira nova budućnost!

Vlada je podnijela ostavku, čime je ostvaren prvi zahtjev demonstranata i stečeni su uslovi za rješavanje postojećih problema. Ljutnja i nagomilani bijes su uzroci nasilnog ponašanja. Odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bijes eskaliraju.

Sada, u ovoj, novoj situaciji ljutnju i bijes želimo usmjeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti. Pozivamo sve građane da podrže ostvarivanje ovih zahtjeva:

1. Održavanje javnog reda i mira u saradnji građana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbjeglo bilo kakvo kriminaliziranje, politiziranje i bilo kakva manipulacija protestima.

2. Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali niti jedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila TK do Izbora 2014. Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izvještaja o radu i ostvariti zadate ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani građani.

3. Rješavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi: “Dita”, “Polihem”, “Poliolhem”, “Gumara” i “Konjuh”, i to da se: ◦ uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; ◦ procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali;
◦ oduzme nelegalno stečena imovina;
◦ ponište privatizacijski ugovori;
◦ uradi revizija privatizacije;
◦ vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gdje je to moguće.

1. Ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

2. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

3. Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

Ovaj Proglas donose radnici i građani Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas.

tačno.net
Autor 8.2.2014. u 08:41