PROJEKCIJA FILMA “KUĆA OD STO MILIONA DOLARA“ U PETAK U SARAJEVSKOM RATNOM TEATRU

tačno.net
Autor/ica 7.5.2015. u 13:30

PROJEKCIJA FILMA “KUĆA OD STO MILIONA DOLARA“ U PETAK U SARAJEVSKOM RATNOM TEATRU

Projekcija filma Rešada Kulenovića, “Kuća od sto miliona dolara“, nastala u produkciji Al Jazeere Balkans, održat će se u petak, 08. maja u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 19 sati u okviru programa dvadesetog Modula Memorije. Radnja filma se dešava u Hebronu, gradu na Zapadnoj obali i jednom od najspornijih mjesta u Palestinskim okupiranim teritorijama, a priča govori o Palestincu Muhamedu i Izraelcu Eyalu čija su iskustva oblikovana sistematskom dehumanizacijom civila i vojnika koja je proizvod okupacije.

Podsjećajući da je Hebron sveto mjesto i za jevreje i muslimane, te ga i jedni i drugi prisvajaju, autor filma, Rešad Kulenović je istakao da ovaj grad zapravo predstavlja mikrokosmos velikog sukoba između Izraela i Palestine. “Kroz priču dvojice običnih ljudi istraživali smo na koji način palestinski građani i izraelski vojnici plaćaju danak ovom političkom haosu. Film prati dvojicu glavnih protagonista. Muhamed je sin palestinskog obućara koji se bori da zadrži svoj porodični dom uprkos insistiranjima i ogromnoj novčanoj ponudi za njegovu prodaju, a Eyal bivši vojnik IDF-a koji se kroz aktivistički rad bori da približi izraelskim građanima svakodnevicu života na Okupiranim teritorijama“, rekao je Kulenović te pozvao sve građane i građanke Sarajeva da pogledaju film.

Projekcija filma “Kuća od sto miliona dolara“ na koju će ulaz biti slobodan, će biti pretposljednji programski sadržaj dvadesetog Modula Memorije, a ovaj multimedijalni projekat Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, zvanično će zaključiti nova izvedba predstave Selme Spahić, “Kokoš“, koja je zakazana za srijedu, 13. maj u Sarajevskom ratnom teatru u 20 sati.

Rešad Kulenović je pisac i redatelj, poznat po svojim ostvarenjima, “Snovi“ (2011) i “Kuća od sto miliona dolara“ (2015). Njegov rad je do sada nagrađen od strane Academy Awards (Student Film), Cinequest i Međunarodnog filmskog festivala u Rhode Islandu.

tačno.net
Autor/ica 7.5.2015. u 13:30